Vonzóbbá kell tenni a kórházat!

Illetlen dolog egy új vezetőt épphogy munkába állását követően kérdezni, illetve bemutatni, miközben még ismerkedik az új helyével. Sinkó-Káli Róbert pedig második munkanapját kezdte a Szent Erzsébet Kórház főigazgatói posztján. A város és a Jászság lakóinak tájékoztatása érdekében mégis szorított időt lapunk számára. Előttünk a bőrgyógyászat vezetőjével egyeztetett.

Az ötvenöt éves megbízott főigazgató régi redemptus jászsági család leszármazottja. 1660-ig, tizennegyedik felmenőjéig vezette vissza egy tisztelője a családfáját, bizonyos Sinkó-Káli Jánosig – apai ágon. A jászapáti ághoz csatlakozott az alattyáni édesanyai ág, ahol immár mindkét szüleje a temetőben nyugszik.

Gyerek és tanulói évei egész az érettségiig Jászapátihoz kötötték, ahol az akkori gépészeti szakközépiskolában kémia szakon végzett. Szeretettel beszél a 48-as iskoláról, a központi iskoláról, ami a mai paplak helyén volt, és a város hangulatáról, lakóiról. A Szegedi Egyetemet követően a szolnoki MÁV Kórház sebészetére pályázott, ahol hét évig dolgozott, közben szakvizsgázott. 1992-ben útja a szolnoki Városházára vezetett, ahol öt szociális intézmény át- és megszervezése, mintegy két és fél ezer ott dolgozó munkájának koordinálása hárult rá. Öt évig vezette a szociális és egészségügyi osztályt, közben folyamatosan egész napjainkig hajléktalan rendelést teljesített. Ezt a munkáját a korábbi Vostok, ma Tallin néven ismert városrész körzeti orvosaként sem hagyta abba, sőt 2011-es megyei tiszti főorvossá kinevezése után, most szeptember 15-ig sem. A kormányhivatal szeptember 16-tól áthelyezte városunk sebészetére, majd 21-étől, hétfőtől a miniszter megbízta a főigazgatói feladatok ellátásával. A sebészi múlt, a házi orvosi és a megyei tiszti orvosi gyakorlat mellett felelevenítette azokat az ismereteit, emlékeit is, amelyeket 1990 őszétől pár évig Szolnokon a kórház igazgatótanácsának tagjaként megtapasztalt.

A Jászság kórházát úgy ismeri, mint aminek jó híre van, a karcagi, a mezőtúri kórházzal, tehát jó mezőnnyel emlegetik együtt. Találkozásunkig a kórház régi részeit és osztályait járta végig, délutánra tervezte az új épületrészek felkeresését. Eddigi benyomásairól elégedetten nyilatkozott, mottóként azt fogalmazta meg, hogy az intézmény jász kórház legyen, amelyben a dolgozók jól érzik magukat, a helyükön vannak, hivatástudattal koncentrálhatnak feladataikra.
Óvatosan fogalmazott a terveiről, abban azonban határozott volt, hogy az emberekhez készségesebbnek kell lennie a kórház egészének, rövid távon javítani szeretné a betegekkel való kommunikációt. A cél jobbítani, a hiányokat pótolni, vonzóbbá tenni a szakdolgozók számára is az intézményt. Az ő kötődésükhöz továbbra is szükség lesz a város támogatására, például a lakhatási feltételek bővítésére.

Két hobbija van, az egyik még gyerekkorához és a vasúti modellezéshez kapcsolódik. Ma már szobányi makettje van, sőt egy nagy terepasztal is várja a zöld filcre a síneket három éve, csak épp idő nincs rá. Felnőtt hobbija a honi vadászat. Hét éve elvált, azóta egyedül neveli akkor még kiskorú három lányát. A legnagyobb lánya vele él Szolnokon családi házban kereskedelmi-marketing alapdiplomával munka mellett tanul tovább. Húgai a Semmelweis Egyetem egészségügyi szervező szakára járnak, a kisebbiket épp most vették fel ősszel.