Szabadban a széltorony

Egy évvel ezelőtt kaptuk ajándékba iráni testvérvárosunktól, Yazdtól azt a széltornyot ábrázoló szobrot, melynek eredetije a világörökség részét képző műemlék széltorony tetejét díszíti Yazd városában.

Ez idáig a Déryné Rendezvényház aulájában láthattuk a testvérvárosi kapcsolatainkra emlékeztető alkotást. Kedd délelőtt iráni vendégeink jelenlétében végleges helyére került a torony, a Városháza udvarán hirdeti az iráni néppel közös gyökereinket.
Az ünnepségen Gál-Dobos Beáta köszöntötte a város nevében a küldöttséget, köztük Azimizadeh Hanzaei Mohammadreza polgármestert, valamint Mirmohammadikooshknoo Seyed Mohammadot, Yazd tartomány főkormányzóját. A továbbiakban ismertette a testvérvárosi kapcsolat lényeges momentumait, illetve a széltorony eredetijének funkcióját.

Szabó Tamás polgármester ünnepi köszöntőjében üdvözölte a megjelenteket, a külföldi vendégeket és városunk elöljáróit, érdeklődőket. „Testvérvárosi kapcsolataink úgy működnek, mint egy család, keressük az alkalmat, hogy meglátogathassuk egymást, ajándékkal kedveskedjünk a másiknak.
A testvér ajándékát méltó módon fogadjuk és a jövő számára elhelyezzük.”

201510010002.jpg

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a jövőben tovább folytatódik a jó kapcsolat és a biztató európai geopolitikai helyzet változásainak köszönhetően a kulturális kapcsolatainkat gyümölcsöző gazdasági együttműködéssel egészíthetjük ki.
A gazdasági kapcsolatok megerősítése céljából utazik ki Orbán Viktor miniszterelnök és mintegy 150 kereskedelmi szakember a közeljövőben Iránba. Hazánk a régi jó kapcsolatok megújulásának reményében, városunk az aktívabb közreműködés jegyében tekint a jövő felé.

Szabó Tamás elmondta, hogy az elkövetkezendő egy-két éven belül az emlékmű környéke épületbontással, térrendezéssel megújul, így a szobor még inkább méltó környezetbe kerül.
„Hálás vagyok, hogy itt lehetek” – jelentette ki köszöntőjében Yazd polgármestere. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az ő városának főterén is ott díszeleg a testvérvárosi kapcsolatokat hirdető Lehel Kürt, Sisa József tűzzománc alkotása.
Az Iránba látogató magyar turisták és az irániak az emlékmű láttán sokszor meglepődve szembesülnek a két nép rokoni kapcsolatairól.  Mohammadreza úr hasonlóan vélekedik a jövőt illetőleg, mint Szabó Tamás. A yazdiak szeretnék kibővíteni a kapcsolati szálakat a gazdaság területére is, hívják és várják a kereskedőket, befektetőket, nagy reményeket fűznek a miniszterelnöki látogatáshoz.

201510010006.jpg

A köszöntők sorát megszakítva a Székely Mihály Iskola tanulói furulya-előadással színesítették az ünnepséget, majd Yazd tartományának főkormányzója lépett a mikrofon elé. Beszédében kitért a két évvel ezelőtt Bécsben kötött atomstop megállapodásra, melynek vonatkozásában az egész világ számára világossá váltak Irán békés szándékai. A jövőben Európával és Magyarországgal együttműködve igyekeznek békés, jó életet megteremteni, a kétoldalú kapcsolatokat kiépíteni. Ezt célozta az a tegnapi budapesti találkozó is, melyen az iráni küldöttség a kereskedelmi kamara képviselőivel találkozott. Berény esetében keresik a gazdasági kapcsolódási pontokat. Kedves gesztusként javasolta, jelöljünk ki a naptárban egy-egy napot, amikor a két nép egymást ünnepelheti, továbbá nevezzünk el utcákat városainkban testvértelepülésünkről. „Bízom a jövőben, várom a gazdasági, kulturális és politikai fejlődést a két nép együttműködésének vonatkozásában.

Az alkotást a települések polgármesterei leplezték le, mely mozzanatba stílusosan a szél is besegített.