Jászsági állásbörze

Több mint hatszáz leendő munkavállaló látogatott el az őszi állásbörzére, ahol csaknem 1172 betöltendő pozíciót kínáltak a térség munkáltatói.

Kedden reggel zsúfolásig megtelt a Déryné Rendezvényház nagyterme álláskeresőkkel a Jászberényi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának állásbörzéjén. A megjelenteket – köztük 26 munkáltatót és 610 álláskeresőt  –, Tóth János osztályvezető köszöntötte,.
Dr. Dobos Róbert, a Jászberényi Járási Hivatal vezetője beszédében elmondta, hogy a júniusban tartott sikeres állásbörze után ősszel is indokolttá vált egy újabb börze megszervezése. A munkáltatók részéről merült fel az igény, hogy az általuk kínált 1172 pozícióba megfelelő munkavállalót találjanak. Kiemelte, hogy igyekeztek a lehető leggyorsabban reagálni a munkaerő piaci igények változására, ezért is szervezték meg a börzét. A délelőtt folyamán öt szolgáltatással várták az munkakeresőket: állásközvetítés, EURES tanácsadás, jogi tanácsadás, valamint támogatási- és képzési lehetőségek.

A 2011-es alaptörvényben lefektették, hogy mindenkinek esélyt adjanak a munkára, aki dolgozni szeretne, kezdte megnyitó beszédét dr. Kállai Mária kormánymegbízott asszony. Kiemelte: a Jászság gazdasági helyzetének javulását és országosan is előkelő helyét, ezzel együtt a foglalkoztattak számának növekedését. A 18 jászsági település foglalkoztatási aránya példátlan javulást mutat: a regisztrált álláskeresők száma 2014-hez képest 8%-kal, 2013-hoz képest 28%-kal kevesebb.
A rendezvény célja a személyes találkozás lehetőségének megteremtése a munkaadók és álláskeresők között, a kormány célja pedig a teljes a foglalkoztatottság elérése 2018-ra, tette hozzá.
Az állást hirdető vállalatok legnagyobb számban gyártósori összeszerelőket kerestek, de munkaerőhiány mutatkozik szakmunkásokból is.

Tóth János kérdésünkre elmondta, hogy a Jászberényi és a Jászapáti Járási Hivatal területéről jelenleg 3031 álláskeresőt regisztrálnak osztályukon, akik közül 17% álláskeresési ellátást, 38% foglalkoztatást helyettesítő támogatást és 47% semmilyen ellátást nem kap. Közfoglalkoztatásban1820-an dolgoznak a térségben.