Egy színésznő magánélete

Hétfő délután a Jász Múzeum Alapítvány, a Jászkerület Nonprofit Kft, és a Városvédő és Szépítő Egyesület szervezésében városunk híres szülöttére, Déryné Széppataki Rózára emlékeztünk halálának évfordulóján a Jász Múzeumban tartott emlékünnepségen.

A magyar nyelvű színjátszás nagyasszonyának tiszteletére rendezett emlékünnepségen Sas István köszöntötte a vendégeket. Külön üdvözölte legfiatalabb testvérvárosunk, Lajosmizse kamarakórusának tagjait. Ők dalcsokorral emlékeztek Széppataki Rózára, akinek „a dal csodálatos volt ajkán”. A vándorszínészet egyik kiemelkedő alakjaként vonult be a köztudatba, emléke előtt a Városvédő és Szépítő Egyesület kezdeményezésére huszonhatodik alkalommal róhattuk le tiszteletünket.
Az egykoron ünnepelt színésznő életét Hortiné dr. Bathó Edit múzeum-igazgatónő idézte fel. Kevesen tudják, hogy magánélete boldogtalan volt. 1813-ban ugyan feleségül ment Déry Istvánhoz, de a férj féltékenysége, bántalmazásai megmérgezték az amúgy sem szerelemből, hanem megtévesztésből kikényszerített házasságot. Nem váltak el, de külön éltek.

A művésznőnek sok rajongója volt és félresiklott házasságát követően többször is rátalált a szerelem, ezek azonban vagy férje ármánykodásai, vagy félreértések okán nem teljesülhettek be. Az ünnepelt színésznő, aki a színpadon ragyogott és boldog volt, a színfalak mögött érzékeny lelkű, magányos nő volt, aki vágyta a szerelmet, a boldogságot, ám ez nem adatott meg számára. „A mi emlékezetünkben azonban maradjon meg csillogó színésznőnek és annak a személynek, akinek a magyar színészet oly sokat köszönhet”- zárta gondolatait dr. Bathó Edit.

Az emlékünnepség hangsúlyos momentuma az 1990-ben alapított, Máté György szobrászművész keze nyomán készült Déryné-emlékplakettek átadása. A kitüntetésben minden évben két személy részesülhet, akik az irodalom, a színjátszás, a zene, a tánc területén előadói, oktatói tevékenységükkel évről évre sokat tesznek a Jászság kultúrájáért.

A Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint a Jászkerület Nonprofit Kulturális és Művészeti Kft. az idén Déryné-emlékplakettet adományozott a Jászság tánckultúrájáért végzett kiemelkedő előadói és oktatói munkájáért Oláhné Molnár Anna társastánc-pedagógusnak, és a Jászság zenekultúrája terén végzett kiemelkedő előadói munkájáért Fehér Ödön cimbalomművésznek.
Az ünnepség Déryné emléktáblájának koszorúzásával zárult.