Zsaru Napok másodszor

A Jászberényi Rendőrkapitányság második alkalommal rendezte meg szeptember 14-20 között a Jászberényi Zsaru Napokat, mellyel a hétvégi Autómentes Naphoz kapcsolódtak.

Az egyhetes programsorozattal elsősorban a gyermekek és a fiatalok rendőri munka iránti érdeklődését kívánták felkelteni, de a felnőtt látogatókat is szívesen fogadták. Az óvodás csoportokat a helyes gyalogos és kerékpáros közlekedésre oktatták, az általános és középiskolások pedig öt témakörből választhattak rövid előadást. Ennek keretében megismerkedhettek a legális drogok – különösen az alkohol és dohányzás – továbbá az internet veszélyeivel, áttekinthették a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályait, hallhattak a kábítószerekről és legnépszerűbb témaként szembesülhettek a csíny, a hecc és a bűncselekmény mibenlétével.

A rendőrök kiállításon mutatták be a régi és mai egyenruhát, eszközöket, felszerelési tárgyakat. Közlekedési balesetek helyszínein készült fotók segítségével döbbentették rá a látogatókat a pillanatnyi figyelmetlenség és a szabályszegés végzetes következményeire. Az előállító helyiség megtekintése azzal a tudattal, hogy onnan szabadon távozhat az egyszerű érdeklődő számára igazi kuriózumnak számított, csakúgy mint az ujjnyomat vétel és a legújabb Mercedes rendőrégi autó megtekintése. Az örök slágernek számító „részegszemüveg” ezúttal is népszerű volt. A felkínált lehetőséggel 1126 gyermek, valamint a lakossági napon 27 felnőtt élt. Az élményeket fotókkal is megörökíthették.

A zárónap egyben az Autómentes Nap egyik fő eseménye is volt. Jászberény Város Balesetmegelőzési Bizottságával partnerségben tovább folytatódott a bűn- és balesetmegelőzési célzatú szórakozva tanítás. A több, mint háromszáz fő részvételével négy helyszínről induló kerékpáros gördülő bejárást a rendőrség egy-egy munkatársa vezette, útközben a helyes közlekedési szabályokra rámutatva. Szatmári Antalné alpolgármester asszony, valamint Szatmári Anikó képviselő asszony elismeréssel szólt lapunknak a rendőrök oktató munkájáról és a gördülő bejárás sikeréről.

A rendőrség standján totó, színezők, ügyességi feladatok, szórólapok, fegyver-technikai bemutató, személygépkocsi és motorkerékpár szimulátor és természetesen a „részeg szemüveg” várta a látogatókat. A rendezvényt a töretlen népszerűségnek örvendő rendőrségi kutyás bemutató zárta.

A nap folyamán mindvégig lehetőség volt kerékpár gravíroztatásra és rendőrségi nyilvántartásba vételre. Kiemelést érdemel, hogy az Autómentes Napon regisztrált 87 kerékpárral együtt már 994 gravírozott kerékpár van Jászberényben.
A Megelőzési és Tanácsadási Konferencia XVI. állomását jelentő II. Jászberényi Zsaru Napokkal összesen mintegy 2300 városlakót ért el a rendőrség. Ez az adat önmagában is mutatja az akció eredményességét.