Macskakirály

Mesét hallhattunk az elvarázsolt János királyról, aki macska képében talált rá a fondorlatosan elrabolt, tavaszt hozó déli szélre és a szerelemre Katica személyében.

A vasárnapi gyermekmatiné Boros György László: Macskakirály című darabját tűzte műsorára a Lehel Film-Színházban. A Pódium Színház művészeinek előadása szinte teljesen megtöltötte a nézősorokat elégedett aprónéppel.
A magyar népmesei elemekből szőtt musicalben kalandos útra indult Katica, és mellé szegődött macskája, hogy az elrabolt déli szelet visszaszerezzék. Hollófernyiges, a gonosz sárkány kötötte meg a szelet, ráadásul elvarázsolta a birodalom ifjú királyát, Jánost is. Katica és Macskacicó elindult hát a tavaszt hozó szél és a király keresésére. Talán némi képzavart okozott, hogy a díszlet és a szereplők ruhája nyári időre utalt, de ugye a mesékben bármi lehetséges, jöhet nyárra tavasz.

Útjukon megmentettek egy csapdába esett rókát, aki hálából nekik adta segítséget hozó varázssípját. A vidám dalokkal tarkított előadás humortól sem volt mentes, különösen az ördögifjak nevettették meg a kicsiket. Tőlük szerezte meg Katica a hét mérföldes csizmát, aminek a segítségével Hollófernyiges várában termettek. Ott a szépséges királykisasszony, a sárkány felesége fogadta őket: „Mi járatban erre, ahol a madár is ritkán jár?” – kérdezte tőlük meglepetten, majd a vándorok munkát kértek szállásért cserébe. Közben hazaérkezett a gonosz sárkány, aki megjelenésében és hanghordozásában inkább volt mókás, mint rettegett. Hollófernyiges a vitézruhába bújt Katicára és macskájára bízta három csalafinta lovának őrzését. Egyik kaland követte a másikat, de reggelre csak sikerült megőrizni a kancákat és a királyné segítségével a fiatalok legyőzték a sárkányt. A mese végére fény derült János király kilétére is, aki macska képében segítette és megszerette Katicát. Megtört az átok, és a szerelmesek királyi díszben esküdtek örök hűséget egymásnak.