Kossuth portréja hazatalált

Ismét Kossuth Lajos portréja előtt hozzák a városvezetők döntéseiket Darázs István jóvoltából, akinek a szerdai testületi ülés előtt ünnepélyes keretek között köszönték meg nagylelkű felajánlását.

A Polgármesteri Hivatal díszterme melletti 32-es tanácskozó teremben – amely többek között a bizottsági ülések helyszínéül szolgál – függesztették ki Kossuth Lajos, Jászberény díszpolgárának portréját, s két oldalára Elefánthy Sándor egykori polgármesternek, valamint dr. Ördög Oszkár, a Szent Erzsébet Kórház egykori vezető főorvosának arcképe került a Jász Múzeum képtárából.

Szabó Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük Darázs Istvánt, aki a tulajdonába került festményt megőrizte, gondosan óvta és ez év áprilisában a városnak adományozta az eredetileg városi tulajdonú portrét. Besenyi Vendel helytörténeti kutató beszédében megidézte Kossuth Lajos alakját, feltárta a festmény készítésének körülményeit és magáról az alkotóról, Polgáry Géza pályájáról is hallhattunk.

A képviselő-testület 1868. április 19-én avatta a város díszpolgárává Kossuth Lajost, majd halálát követően jegyzőkönyvben rögzítették róla szóló intelmeiket az utókornak: „Kossuth apánk nevét minden időkre és minden maradékaink számára dicsérni és áldani rendeljük.” Ezen az ülésen, 1894. március 22-én határoztak arról, hogy Kossuth Lajos arcképét kihelyezik a tanácsteremben. A megrendelt festményt Polgáry Géza készítette el 1898-ban, melyet a város megvásárolt és a városháza nagytermében kifüggesztették. Az idők folyamán a portré lekerült a városháza pincéjébe, majd 1973-ban a Kossuth TSZ új székházának nagytermében állították ki. A cég életében tulajdonosváltás történt, s a képet az új tulajdonos őrizte tovább, aki megismerve annak eredetét ez év áprilisában felajánlotta a városnak. „A városháza dísze és méltóképpen szimbolizálja Jászberény egykor élő Kossuth-kultuszát.” – zárta beszédét Besenyi Vendel.

Kossuth portréja mellett két másik képet is láthatunk, melyeket a Jász Múzeumból hoztak át a városházára. „Kossuth Lajos méltó társaságba került.” – mondta Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató, aki az alkotások eredetét tárta a hallgatóság elé. A Kossuth portré jobbján Elefánthy Sándor, egykori polgármester portréja áll, melyet szintén Polgáry Géza festett, míg a bal oldalán dr. Ördög Oszkár, a Szent Erzsébet Kórház egykori vezető főorvosa arcképe áll Vágó Pál keze nyomán.