Jászsági cigánynap

Jó hangulatban telt a 22. Jászsági Cigánynap szombaton az Ifjúsági Házban, ahol kulturális műsorral és a nap végén hagyományőrző cigánybállal várták a vendégeket.

Szombaton Jászberény Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata (JVRNÖ) Jászsági Cigánynapot szervezett az Ifjúsági Házban, közel kétszáz résztvevő jelenlétében. A jászsági cigány magyarok identitásának reprezentációját megcélzó rendezvényen színes kulturális műsorral és este cigánybállal várták a közel kétszáz érdeklődőt.

A megjelenteket Rácz Tamás, a JVRNÖ elnöke köszöntötte és háláját fejezte ki, hogy immár az ötödik ciklusban szavaznak számára bizalmat. Örömét fejezte ki, hogy Jászberényben a cigány-magyar együttélést béke jellemzi, és a helyi önkormányzattal is jó kapcsolatot ápolnak. Szabó Tamás polgármester is osztotta Rácz Tamás véleményét, kiegészítve azzal, hogy a felek ismerik a kötelességeiket, ez az együttműködés többek között ezért jó. Pócs János országgyűlési képviselő az egység és összefogás fontosságát emelte ki, amire ma még inkább szükség van. Köszönetét fejezte ki azért a munkáért, amivel a parkok tisztáságáért fáradoznak, vagy a gyárakban helytállnak. „Minden ember egyformán fontos, hiszen Jézus Krisztus is mindannyiunkért halt meg a kereszten.” – zárta beszédét.

A 22. Jászsági Cigánynapon a kisebbségi kultúra bemutatásáé volt a főszerep. Elsőként a jászárokszállási Fekete Rózsák Tánccsoport fiataljai léptek színpadra, akiket a rossz hangosítás sem tántorított el az örömtánctól. Az apró lépések gyors egymásutánisága felrázta a rózsás szoknyákat, hullámot vetett a lányok fekete hajzuhatagába, sejtetve az alatta ringatózó nagy karika fülbevalókat. Rövid technikai szünetet követően a vezetékek a helyére kerültek és folytatódhatott a műsor. Nagy-Pál Péter és Nagy-Pál Ágnes néptáncosok bemutatója után az idei Fölszállott a Páva televíziós műsor egyik versenyzője, ifj. Makula Zoltán jászsági kanászost mutatott be. Aztán a hat éve működő jászfényszarui Jackson Tánccsoport előadása követett, majd a Szivárvány Táncegyüttes, Kökény Zsolt és Kökény Viktor. A kulturális műsorcsokrot ifj. Makula Zoltán tánca zárta. A hajnalig tartó hagyományőrző cigánybálban Mimi és Zenekara szolgáltatta a talpalávalót.