Vállalkozói Fórum az Expón

A kis- és középvállalkozások vezetőinek, valamint az agráriumban tevékenykedők részére tartottak vállalkozói fórumot pénteken kora délután, ahol a friss pályázati lehetőségekről tájékoztatták az érdeklődőket.

A Jászsági Menedzser Klub, mint szervező nevében Szatmári Zoltán alelnök köszöntötte a megjelenteket pénteken délután fél kettőkor, az expóhoz kapcsolódó vállalkozói fórumon, a Déryné Rendezvényház kistermében.
Az első előadó, Karsai Tamás gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár helyett Turóczy László versenyképességért felelős helyettes államtitkár tartott előadást a kis- és középvállalkozások részére nyújtandó pályázati lehetőségekről.

Az Európai Unió 2020-ig meghirdetett pályázati időszakában operatív programokra mintegy 9.199 milliárd forint forrás áll rendelkezésre. Közülük GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) pályázatokkal 2.717 milliárd forint hívható le, a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatására. Még az idén közel 70 kiírásra lehet majd pályázatokat benyújtani, több mint 800 milliárd forint értékben. Az új program egyik változása, hogy a rendelkezésre álló források 60%-a vállalkozásfejlesztésre lesz hasznosítható, fókuszban a kis- és középvállalkozásokkal, azon belül is a feldolgozóiparral. Egyszerűsödik az eljárásrend, és a pályázatokat kizárólag elektronikus úton lehet majd benyújtani.
A fórum második részében az augusztus 10-én elfogadott Vidékfejlesztési Programról Ifj. Hubai Imre tájékoztatta a megjelenteket.

Bemutatta és az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara új kiadványát, melyben a Vidékfejlesztési Program részletesen olvasható. Újdonság, hogy 30 napos felkészülési időt kapnak a pályázók a beadványuk összeállítására, elkészítésére. Országszerte több mint 650 falugazdász segíti az agráriumban tevékenykedőket, akik a pályázatokkal kapcsolatban is információkkal tudnak szolgálni, hozzájuk térítésmentesen fordulhatnak.
A konkrét pályázati kiírások elérhetőek a www.palyazat.gov.hu oldalon, s az elkészült pályázati anyagokat is ezen a színtéren lehet majd benyújtani.