Hagyományaink hírét vitték

Mozgalmas augusztuson van túl a Jászberényi Hagyományőrző Együttes. A csángó fesztivál fellépései után eljutottak Derecskére, Gyimesfelső­lokra és Olaszországba Goriziába. A programok közti pár napban pedig folyamatosan próbáltak, szerkesztették a mindenhol más igényeknek megfelelő koreográfiákat.

Ezekről a programokról tájékoztat minket Kocsán László az együttes alapító-művészeti vezetője.
Az együttes feszített tempóban végigdolgozta az augusztust. Természetesen mindenki előre készült, tudta és vállalta ezt a sűrű programokkal teli hónapot. Az együttesünk „családja” a Hlavacska házspár gyermekeikkel együtt képviselték együttesünket a Művészetek Völgye Muharay Udvarában még július végen. Majd ezt követte az immár hagyományos fellépésünk a jubileumi XXV. Csángó Fesztivál „Magyar lélek” és „Viszontlátásra Jászberény” című gálaműsoraiban.

Gál Péter barátunk régóta mondja, hogy szeretne velünk részt venni a Derecskei Verbunktalálkozón. Ez idén most összejött. Elindultunk legények (Péterrel kiegészülve, aki becsülettel megtanulta a táncot), hogy megmutassuk milyen szép tánc is a jász verbunk. A találkozón volt egy viselet bemutató, mely alkalmával megválasztották a mintegy tizenöt magyar viseletből a legszebb hármat. Büszkén mondhatom el, hogy Gál-Dobos Beáta jász viselete első díjat, míg a jász legények viselete a harmadik díjat kapta meg.
Pár nap elteltével elindultunk testvértelepülésünkre Gyimesfelsőlokra, ahol a IX. Csángó Hétvége, Fesztivál a Tatros Forrásánál programjában léptünk fel. Ezúton köszönjük a gyimesi vendéglátóink, az ott élő csángó magyar emberek közvetlenségét, szeretetét, s nem utolsó sorban Bodor Tibor szervező munkáját, mindenre kiterjedő figyelmét.

Együttesünk meghívást kapott Héra Évától, a Folklór Fesztiválok Magyarországi Szövetsége elnökétől, a CIOFF Magyarország képviselőjétől, hogy a 45. World Folk Festival programsorozatán Olaszországban Goriziában képviselje hazánkat. Igen nagy megtiszteltetés volt a felkérés, melynek a legjobb tudásunk szerint tettünk eleget. A fesztivál 41. Konferenciája idén az első világháború 100. évfordulójához kapcsolódott „A nagy háború népi emlékezete” címmel. A konferenciára felkértek, mint előadót. Előadásomról a Messagero Veneto című olasz újság, név szerint kiemelve, pozitív kritikát írt. Az utolsó napon került megrendezésre az 50. Folk Parade felvonulás, s került sor a fesztivál díjainak átadására. Együttesünk két díjat kapott: az egyiket azért, mert gyermekeinknek, a következő generációnak első kézből adjuk át jász hagyományainkat, a másikat pedig a kimagaslóan végzett hagyományőrző munkánkért, a fesztiválon bemutatott koreográfiánkért. Büszkeség ez nekünk és Jászberény városának egyaránt.

Itt szeretnék köszönetet mondani az együttes tagjainak, mindazoknak, kik segítettek a programok megvalósításában, régi és új barátainknak. Bár van több felkérésünk fellépésekre, de az együttesre szeptember hónapban a jól megérdemelt pihenés vár, hogy aztán újult erővel tudjuk folytatni már megkezdett munkáinkat. Köztük, bízom benne, hogy sikerül tavaszra színpadra állítani következő önálló műsorunkat a „Jászsági lakodalmast”.