Szarvasgomba ünnep

A ma még mindig kuriózumnak számító szarvasgomba szorosan összefonódik két jászsági településsel, a szarvasgomba fővárosaként is ismert Jászszentandrással, valamint az 1,28 kg-os rekordméretű szarvasomba lelőhelyével, Jászivánnyal.

Mindkét település sokat tesz a szarvasgomba népszerűsítéséért. Ennek jegyében augusztus nyolcadikán nagysikerű főzőversenyt rendeztek Jászszentandráson huszonnégy csapat részvételével, szombaton pedig Jászivány indította útjára a Szarvasgomba-termesztetők Országos Egyesületével közös szervezésben hagyományteremtő szándékkal a Jásziványi Szarvasgomba Ünnepet.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, mint a program fővédnöke ünnepélyes megnyitójában megemlékezett arról, hogy Jászivány világrekorder nyári szarvasgombával dicsekedhet. „Örülök, hogy Jász-Nagy-Szolnok megyének olyan nemzeti kincs van a birtokában, mint a szarvasgomba, amely fűszer, kultúra, gazdálkodás, szenvedély, elkötelezettség. A Jóisten egy csodálatos alkotása és egyáltalán nem mindegy, hogy miként tudunk sáfárkodni ezzel a kinccsel. Megélhetést jelent a táj lakói számára és az ország hírnevét is messze földekre viszi, hiszen Magyarország Európa egyik legnagyobb szarvasgomba exportőre.”- mondta.

Pócs János országgyűlési képviselő Jászivány turisztikai adottságait emelte ki, melyet tovább szélesít a szarvasgombászatban rejlő lehetőség. Köszönetét fejezte ki Bagi Istvánnak azért a gesztusért, hogy a világrekorder gombát értékesítés helyett múzeumi elhelyezésre ajánlotta fel.

Tari András polgármester felidézte 15-20 évvel ezelőtti emlékeit a környező erdőbe csupán „sétálni” érkező kutyásokról, akiknek a körme visszatéréskor mindig gyanúsan földes volt. Ők voltak a kezdeti idők gombászai.
Az ünnepség keretében már ez első alkalommal díjátadásra is sor került. Papp Béla részére értékes állandó munkájáért Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnöke adta át az oklevélből és a jásziványi fazekasműhelyben készült kerámiából álló elismerést.

A szakmai és szórakoztató programok között mindenki találhatott kedvére valót. A kutyás szarvasgomba gyűjtési bemutatókon gyakorlati ismereteket szerezhettek az érdeklődők, továbbá gyönyörködhettek a keresőkutyák szépségversenyének nevezettjeiben. A focipálya melletti füves terület szarvasgomba-kereső emlékversenynek adott helyet, melyet a tragikus balesetben elhunyt Pribil György gombász emlékére hirdettek meg. A színpadon bemutatkoztak a helyi népdalkörök, a művelődési ház előterében berendezett kiállításon pedig a gombászat legális és illegális eszközei, valamint az óriás szarvasgomba története volt megismerhető.
A szakmai standokon megvásárolhatóak voltak a hazai szarvasgombászat helyi kézműves termékei, kóstolók, szarvasgombával ízesített főételek, desszertek nyújtottak gasztronómiai élvezetet az ínyenceknek.