Nyári történések – őszi tervek

Augusztus utolsó napján, egy nappal az iskolakezdés, ha úgy tetszik az ősz beköszöntése előtt Farkas Ferenc polgármestert a nyár eseményeiről, történéseiről, valamint a képviselő-testület, a város előtt álló őszi feladatokról kérdeztük.

Kezdjük egy személyes kérdéssel. A polgármesternek milyen volt a nyara?

Szigorúbb szabályok vonatkoznak a polgármesterek szabadságolására, mint másoknak: a testület által ütemezett és elfogadott szabadságolási terv szerint éltem öt nap lehetőséggel. Többre nem futotta, mert a város élete nem állt le, továbbra is gyakorlatilag 24 órás szolgálatban kell a teendőimet ellátni. A nyáron szokásos feladatokhoz – felújítási, városüzemeltetési, útfenntartási munkákhoz –, járult a a szokatlanul hosszú és forró napok, hetek által előidézett többlet feladat. Ez jelentkezett városüzemeltetésben, öntözésben, útfenntartásban, a közmunkások hűtött vízzel való ellátásában is.

A munkára még visszatérünk, a nyár a többség számára mégiscsak a kikapcsolódásról is szól. Jászapáti nagy rendezvénye volt az Aratónap.

Ez három az egyben rendezvény volt. Ebben az évben mi rendeztük a Hármas Kerületi Kézi Aratóversenyt a Gazdafarm mellett. Ugyancsak mi szerveztük Jász-Nagykun-Szolnok megye búzabegyűjtési akcióját, a Magyarok Kenyere mozgalomban a Vásártéren. És ugyanitt megrendeztük hagyományos nagy városi népünnepélyünket, a Jászsági Randevút. Ennek a három nagy rendezvénynek nagyon nagy látogatottsága volt mindkét nap, megtisztelte jelenlétével Fazekas Sándor miniszter úr is. Kiválóra vizsgázott szervezésből az Agrárkamara, a Polgármesteri Hivatal munkatársai, a jászkun főkapitány és a Jászapáti Gazdakör.

Ezen a nyáron szinte végig jó idő volt, ellentétben a tavalyi világtalálkozó özönvizével. Jászapáti Jászalsószentgyörgynek adta át a stafétát. Hogy tetszett az ő szervezésük?

Sokan elmentünk városunkból a világtalálkozóra: önállóan magánemberek, de szervezetten a városi vegyeskar, néptáncosaink, harminc kerékpárosunk. Szép élményeink voltak. Öröm volt Jászalsószentgyörgyön jászapátinak lenni. Csak gratulálni tudunk a szervezésükhöz.

Nagy visszhangja volt Böjte Csaba jászapáti misézésének. Hogyan került erre sor?

A végén kezdem: augusztus 20. kapcsán merült fel a reális lehetősége Böjte Csaba Ferences rendi szerzetes jászapáti misézésének. Szabó Dénes és Szabóné Nagy Enikő kitartó munkája és Kladiva Imre meghívása végül is eredményre vezetett. Böjte Csaba sűrű magyarországi és erdélyi programjai miatt augusztus 17-én került sor az érzelmekkel teli, emlékezetes szentmisére. Az óriási érdeklődésre jellemző, hogy Egerből, Budapestről és az ország más részeiről is érkeztek hívek.

A nyár nemcsak népünnepélyből és vallásos rendezvényekből állt. Az egyik rendkívüli testületi ülés például igen viharosra sikeredett.

Az ESZOSZ munkahely teremtési tervével kereste meg városunkat is. Pellet üzemet terveztek nálunk létrehozni. Ez nemcsak foglalkoztatásban, de a helyi adóban is megjelent volna. Más városok is kaptak volna a lehetőségen, de minket választottak, hogy székhelyet biztosítsunk számukra. Mi is várjuk a vizsgálat eredményét, azonban az előbb sorolt érvek alapján úgy döntöttünk, hogy nem vonjuk meg a székhely engedélyüket, és ezzel a vállalásuk beváltásának lehetőségét.

Ugyanezen a testületi ülésen a futball klub telephelyi engedélyét sem vonták vissza.

Velük szemben az volt a vád, hogy a felnőttek nem tudtak elindulni a megyei bajnokságban sem. Miért nem éltek a versenyeztetés érdekében a TAO-s lehetőségekkel? Azért, mert a TAO-s programmal – 10%-os önerő felmutatása mellett –, csak az utánpótlást lehet támogatni. Hat utánpótlás csapatunk létezik, az U19-esekre építve pedig a felnőtt gárda kinevelését is célul tűzték ki. A város jól megfontolt érdeke, hogy ezek a fiatalok ne veszítsék el lehetőségüket a sportolásra, a versenyzésre. Ezért döntöttünk így.

Közelítsünk napjainkhoz: holnap elkezdődik a tanév. A városnak milyen feladatai voltak ezzel kapcsolatban?

Állagmegóvási feladatokat végeztünk: ablakpárkányokat javítottunk, csatornalefolyókat rögzítettünk, kisebb udvarrendezési feladataink voltak, amelyeket a tanévnyitóra mind elvégeztünk. Terveink között szerepel az AMI iskola udvarának leaszfaltozása.

Az aszfaltozásról beugrik a városi utak, járdák állapota. Itt mire számíthatunk?

Sajnos egy aszfaltos pályázatot 20 millió forint értékben nem nyertünk el. Keressük a további pályázati lehetőségeket, de a legszükségesebb helyeken az utcák kátyúzását, a járdák javítását saját forrásból, közhatalmi bevételekből és helyi adókból elkezdjük a közeljövőben.

Mi is híreltük a Jász-Plasztik üzemének építését, indulását. Ott mi a helyzet?

Már beszerelték a pet-palack aprító- és tisztító üzem berendezéseit és zajlik a próbaüzem. Az ehhez szükséges szakembereket fölvették. Információink szerint ide, hozzánk további ötven embert vesznek föl és a jászberényi üzembe ugyanennyit a termelés folyamatos beindításával és felfutásával párhuzamosan. A Polgármesteri Hivatal munkaerő menedzserénél százhuszonöten jelentkeztek az említett ötven helyre. Képesítésük és képességük alapján választják majd ki az itt dolgozókat. Jó hír, hogy nők számára is lesznek munkakörök.
Befejezésül egy közelgő dátum, szeptember 15. Ez mindig nevezetes az önkormányzatok számára.
Igen, ez az adóbefizetés határideje. Arra számítunk, hogy a tervezett adókat befizetik a társaságok és a magánszemélyek egyaránt. Az elmúlt évek tapasztalata alapján megállapítható, hogy Jászapátin jó az adómorál, tehetsége szerint ki egyben, ki részletfizetést kérve teljesíti kötelezettségét, hiszen jól tudják, hogy ebből épül, szépül a város.