Középpontban a szellemi hanyatlás

Nevezhetjük korunk népbetegségének a demenciát, amely főként a hatvan évnél idősebb korosztályt érintheti. A Szent Klára Otthon dolgozói, hozzátartozói erről a súlyos témáról rendeztek a közelmúltban fórumot az intézményben.

Egy rendelkezésre álló 2010-es adat szerint a világon több mint 35 millióan néztek szembe ezzel a problémával. Az egyelőre gyógyíthatatlan betegség kórlefolyása 10-15 év, de korai felismerésével lassítható a folyamat, valamint az érintett beteg és családjaik felkészülhetnek. Kiemelten fontos tehát a rendszeres szűrés és a tünetek észlelésekor orvosi segítség kérése.

Mint minden betegség, ez is nehézséget okoz az érintett családoknál. A környezet számára problémát jelent feldolgozni, sőt a kezdeti jelekből arra következtetni, hogy itt szellemi leépülésről van-e szó? Nehéz azoknak a családtagoknak ezt felismerni, akik nem hallottak ennek a kórképnek a jellemzőiről. A köztudatba ismertté kell tenni ezt a betegséget és ennek a tüneteit. Ebben főként az egészségügyben dolgozóknak van jelentős szerepe.

A jászberényi Szent Klára Idősek Otthona is bekapcsolódott a fenntartó Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat égisze alatt több intézménnyel karöltve egy uniós pályázatba. Ennek keretében lehetőség van előadásokat, fórumokat rendezni, melynek rendre az feladata, hogy a demenciára, vagyis a szellemi leépülés tüneteire, a betegség kezelési lehetőségeire felhívja a figyelmet.

Az említett hozzátartozói fórum, más nevén a Demencia Café résztvevőit Vargáné Deme Katalin intézményvezető köszöntötte. Elmondta: a fórum lehetővé teszi, hogy az említett betegségben szenvedők családtagjai és gondozóik megoszthassák egymással tapasztalataikat, információt cseréljenek. Az igazgatónő azt is hozzátette, hogy nyitott minden olyan érdeklődő számára a Demencia Café (ugyanis lesz még folytatása), aki többet szeretne megtudni az időskori szellemi hanyatlás korai felismeréséről, tüneteiről, kezeléséről.

A következőkben Lugosi Zsuzsannát, a Szent Klára Idősek Otthona intézményvezető főnővérét hallhatták a jelenlévők, aki beszélt a pályázat adta lehetőségekről, a demencia-szűrésekről, amelyben az intézmény is részt vett. Utána Jánosiné Kiss Zsuzsanna, a Szent Erzsébet Kórház belgyógyászati osztályának főnővére következett és Gál Anita pszichológus – szintén a jászberényi Szent Erzsébet Kórházból. A demenciában szenvedők ellátásáról, a betegség fázisairól tájékoztatták a jelenlévőket.
A záró előadást az otthon mentálhigiénés munkatársai tartották, akik a foglalkozások hasznosságát, az ott végzett tevékenységeket mutatták be színes diakockákon keresztül az érdeklődőknek.  
A fórum alatt – kávéházi hangulat lévén – lehetőség volt kávé és desszertek elfogyasztására.

Az összejövetel záró részében kérdések hangzottak el, valamint többen voltak olyanok, akik saját megélt tapasztalatikat osztották meg a jelenlévőkkel. És örömüket fejezték ki, hogy van olyan lehetőség, egy olyan közeg, ahol erről a betegségről őszintén, családias légkörben lehet beszélni.
A következő alkalom október 14-e lesz, amikor ismét lehetőség lesz a megkezdett témát tovább elemezni.