Hivatástudattal az idősekért

Államalapításunk ünnepének alkalmából számos díjat osztottak ki országszerte. Köztük a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szociális Díjat idén Vincze Ferencné vehette át, akivel pályájáról, a Jászapáti „Fehér Akác” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthonában végzett munkájáról és a díjjal kapcsolatos gondolatairól, érzéseiről beszélgettünk.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés szociális díjat adományozott Vincze Ferencnének, a Jászapáti „Fehér Akác” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthona igazgatójának kiemelkedő szakmai munkájáért, hivatástudattal és szakmai alázattal végzett vezetői tevékenységéért. Az elismerést az augusztus 18-i ünnepi megemlékezésen vehette át, melynek kapcsán pályájáról és jelenlegi munkájáról kérdeztük.

Hogyan került a szociális pályára, mi vezérelte?

A tanítói szak elvégzése után pedagógusi pályára léptem, elsőként a zagyvarékasi Általános Iskolában kezdtem dolgozni. Tíz év után lakóhelyemen, Jászladányban tanítóként, majd igazgatóként folytattam a pedagógusi munkámat egészen 2003-ig. Ekkor pályáztam meg a „Fehér Akác” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthona módszertani osztályvezetői állását, amelyet elnyertem, így kerültem a szociális területre. 2008 óta pedig igazgatói pozícióban igyekszem minél többet tenni ellátottainkért.
Önéletrajzában egyik iskolai végzettség követi a másikat, még idén is szerzett újabb képesítést.
Fontosnak tartom a töretlen fejlődést és tanulást, ezért is képzem magam folyamatosan, hogy mind jobban helyt tudjak állni vezetőként. Legutóbb az OBDK Ellátott jogi képviselői képzését végeztem el, ami különösen hasznosnak bizonyul a mindennapi munkám során.

S ha már a munkáját említette, bemutatná az intézményt, ahol vezetőként tevékenykedik?

Talán kevesen tudják, hogy az idén 25 éves otthont az itt élők nevezték el Fehér Akácnak. Az akác szó mintájára alkottuk meg küldetésünket: az aktivitás megtartásával, komplex gondozás, ápolás családias környezetben. Az utóbbi negyed évszázad alatt az intézmény többnyire megyei fenntartású volt, 2012-től állami fenntartásúak vagyunk, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság látja el a fenntartói feladatokat. Jelenleg 115 idős él az otthonban. Huszonegy férőhelyen demens ellátást és 94 férőhelyen átlagos ellátást nyújtunk az igényjogosultak számára.  Úgy gondolom, hogy nagyon jól működő intézmény vagyunk, mind tárgyi, mind szakmai szempontból. Nagy gondot fordítunk arra kollégáimmal, hogy egyre szebbé tegyük az intézmény környezetét a sok virággal, rendezett parkkal, kiegészítőkkel, bútorokkal. Elsődleges feladatunk az ápolás, gondozás, valamint a mentálhigiénés ellátás. Igyekszünk teljessé és derűssé tenni az itt élő idősek mindennapjait.

Milyen programokkal színesítik a hétköznapokat?

A szabadidő hasznos eltöltése fontos idős korban is. Ezért, egész évben számos rendezvényt szervezünk, ami természetesen csupán lehetőség, amelyekből mindenki megtalálhatja a magának tetsző tevékenységet. Rendszeresen működtetünk például színjátszó-, film-, sakk- és kártyaklubokat, megtartjuk a társadalmi- és egyházi ünnepeket, születésnapokat, teadélutánt és irodalmi foglalkozásokat szervezünk, melyeken mentálhigiénés szakembereink vezetésével vehetnek részt időseink.  Nagyon fontosnak tartjuk a felsorolt foglalkozásokat, hiszen ezek szellemileg aktívan tartják időseinket. Testi erőnlétük megtartásáról pedig többek között a reggeli torna gondoskodik.

Visszakanyarodva beszélgetésünk apropójára, miként élte meg a megyei elismerést, mit jelent Ön számára ez az elismerés?

Nagyon örültem a díjnak, annak, hogy a Megyei Önkormányzat, az állami vezetők is fontosnak tartják a szociális munkát. Jó és felemelő érzés, amikor az ember teljesítményét elismerik. Az elmúlt években végzett munka gyümölcsének tekintem ezt a díjat. Én és a kollégáim csak tettük a dolgunkat az idősek érdekében. A Megyei Szociális díjjal az intézmény dolgozóinak, mindannyiunknak a munkáját ismerte el a Megyei Önkormányzat. Nagyon jól képzett szakemberekkel dolgozom, így együtt tudunk elérni nagyszerű eredményeket. Az elmúlt évben a fenntartónk, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is dicsérő oklevelet adott át a szociális munka napja alkalmából, ami szintén öröm számunkra, és visszajelzés arról, hogy jó irányba haladunk.