Técsői gyerekek jártak városunkban

Kárpátaljai testvérvárosunkból, Técsőből negyvenkét általános iskolás gyermeket és hat kísérő felnőttet látott vendégül városunk augusztus 15 és 25 között.

Néhány hónappal ezelőtt született meg az elgondolás, hogy jó volna a szomszédos Ukrajnában több mint egy éve tartó krízishelyzet miatt a mindennapos bizonytalanságban élő lakosságnak, elsősorban a gyermekeknek valamilyen formában segítséget nyújtani. Úgy tűnt, hogy az ukrán gyermekekért azzal tehetnek a legtöbbet, ha teljes ellátás mellett vendégül látják őket Magyarországon. Megteremtik annak lehetőségét, hogy nyári táboroztatás alkalmával nyújtsanak számukra felejthetetlen élményeket, és ha néhány napra is, de kiragadják őket a mindennapok bizonytalanságából.

 

A megvalósítás érdekében mozgalmat indítottak. Az ötletgazdák képviseletében Vitéz Geiszler Tibor, az 1956 Magyar Nemzetőrség dandártábornoka Jászberény támogatását kérte a kárpátaljai gyermekek megsegítéséhez. Az önkormányzat természetesen a kezdeményezés mellé állt. Városunk több jászberényi szponzor és az Ukrán Kisebbségi Önkormányzat támogatásával kárpátaljai testvérvárosunkból, Técsőből negyvenkét általános iskolás gyermeket és hat kísérő felnőttet látott vendégül augusztus 15 és 25 között.

Ez a tíz nap lehetőség volt arra, hogy ezek a gyerekek kicsit kiszakadjanak a szomorú hétköznapokból. A tábor minden napra tartogatott valami érdekességet. Kirándultak többek közt a poroszlói Ökocentrumba, Egerbe, de elutaztak Budapestre is, ahol megtekintették a Parlamentet és a főváros több nevezetességét. A városban sétálva ismerkedtek meg Jászberény nevezetességeivel. Velünk együtt ünnepeltek az államalapításunk tiszteletére rendezett városi rendezvénysorozatokon. Jártak az állatkertben, ellátogattak a Jász Múzeumba, egy jászdózsai lovastanyára és a farmosi madárvártára, a helyi cserkészcsapat tagjaival pedig kenuzhattak, métázhattak a Margit-szigeten.

 

Az egyik kísérő pedagógussal folytatott beszélgetés során megtudtam, hogy bár a técsői vendégek közül csak néhányan beszélték a magyar nyelvet, minden érdekelte őket. Sok élménnyel gazdagodtak. A pedagógus meglátásai szerint nagyon élvezték a Jász Múzeumban a régi mesterségek bemutatását, melyeket később maguk is kipróbálhattak. Ugyancsak örömet szerzett nekik DJ Yoko diszkója. A tizedik nap estéjén azonban elérkezett a búcsú ideje. Városunk elöljárói, képviselői záróvacsorával köszöntek el a vendégektől.