Sikerrel rajtolt a Jászsági Vágta

Augusztus 15-én, szombaton rendezték a Nemzeti Vágta egyik előselejtezőjét, nevezetesen a Jászsági Vágtát Jászberény külterületén, Újerdőben.

Aki már régebben járt a volt Szőlőgazdaság bekötőútján és ott 4-500 métert haladt, igen meglepődhetett, hiszen egy jól előkészített 600 méteres ovális alakú lovaspálya, kissé távolabb pavilonok, sátrak, az erdő szélén pedig egy hatalmas színpad tárult a szeme elé. Ezt varázsolta oda Nagy János és Balog Donát vezetésével a Lehel Huszárbandérium és Lovas Egyesület, hogy méltó körülmények között rendezhessék a Jászsági Vágtát.

A Jászmagyarok zenéjére vonultak be a jász települések képviselői a színpad elé, hogy meghallgassák Szabó Tamás Jászberény polgármestere köszöntőjét, aki méltatta a kezdeményezést, a jászsági lovas hagyományok örökösét, majd izgalmas, sportszerű versenyzést kívánt. Őt követte Mező István lelkipásztor, aki rövid beszédében kérte Istentől, hogy adja meg a szabályszerű küzdelem áldását és a győztesek örömét. Miután a versenyzők megtették az ilyenkor szokásos fogadalomtételüket, Nagy János főrendező – „Köszönöm mindazoknak, aki segítettek nekünk, hogy létrejöhetett ez a rendezvény. Nagyon várjuk a verseny kezdetét és mindenkiért izgulunk” – szavakkal indította a versenyzőket lovaikhoz.
Őt Babucs Zoltán történész követte a színpadon és rövid beszédében emlékezett meg a „Vágta arcáról”, Csomortányi Lajosról, a 14-es Lehel huszárezred őrnagyáról.

Ezt követően mindenki a lovaspálya mellé igyekezett, hogy szemtanúja legyen a Jászsági Vágta előfutamainak. Jászivány (Séllei-Nagy Gabriella), Jászkisér (Czékmán Zsolt), Jászapáti (Kovács István), Jászszentandrás (Horváth István), Jászfényszaru (Sík Bettina Pálma), Pusztamonostor (Tolnai László) és Jászdózsa (Guba Ildikó) képviselte a Jászságot, továbbá Maglód, Galgahévíz, Tállya, Atkár és Nyírbogdány lovasai szerepeltek a nevezési listán.

Nem mondhatni, hogy Fortuna istenasszony a jászberényiekkel kegyesen bánt a sorsolásnál, hiszen egy futamba került, a már korábban Nemzeti Vágta győztes (későbbi években 3. helyezett) Vas Jennifer Tállya képviseletében és városunkat képviselő Nagy Zsuzsanna. Sőt nővére Séllei-Nagy Gabriella (Jászivány) is e futamban kapott besorolást. A rajtnál ugyan beragadt az esélyes tállyai hölgy, de aránylag gyorsan ledolgozta hátrányát, és imponáló fölénnyel utasította maga mögé társait.  Érdekes módon, a másik három futamban is meggyőző fölénnyel futottak be az első helyezettek. Így a délutáni döntőre: Tállya, Nyírbogdány, Maglód és Jászdózsa lovasai készülődhettek a fák lombjai alatt, mert a futamok végeztével már igen magasan járt a nap a lovas pálya felett és persze a hőmérő higanyszála is az „egekbe szökött.”

Ebédidőben sem volt idő az unatkozásra, hiszen a színpadon Ilonka Gabriella vezetésével az LVG férfikara, majd a hétszeres Aranypáva díjas Jászberényi Kossuth Népdalkör szórakoztatta a publikumot.   
A délután egy lovas kaszkadőr csoport bemutatójával kezdődött, majd egy nagyon érdekesnek ígérkező „kocsi toló” verseny vette kezdetét. Ahol a vállalkozó szellemű jászsági települések egy-egy, illetve Jászberény több csapata, valamint a verseny eszközét, a kocsikat rendelkezésre bocsátó Kocs község profi alakulata mérte össze tudását.  A jászsági fiúkat kemény fából faragták, hiszen Jászdózsa nyerte meg Kocs előtt, a Kalla Pál kádármester által felajánlott borral teli 10 literes gyönyörű hordót. A 3. helyezett pedig Jászapáti csapata lett.  

Közeledvén a 17 órához, mindeni figyelme a lovas pályára irányult, mert következett a várva várt döntő, ami természetesen a lovasok felvezetésével vette kezdetét és egy váratlan sajnálatos eseménnyel folytatódott. Mintegy 50-60 méter lehetett hátra a startvonaltól, amikor a Jászdózsa színeiben versenyző ló Tüzes összeesett. Sajnos a perceken belül odaérkezett állatorvos már csak a ló halálát tudta megállapítani. A három versenyzőre természetesen hatással volt a nem várt tragikus esemény, de ennek ellenére becsülettel vágtak neki a döntőnek, amit meggyőző fölénnyel, Tállya képviseltében Vas Jennifer nyert meg Április lova nyergében, a 2. helyen pedig Garai Richárd Nyírbogdány képviseletében érkezett a célba. Jászdózsa „kisesése” miatt, a jászszentandrási Horváth István és Hadfi Szöcske nevű lova fogja képviselni a Jászságot a Nemzeti Vágtán szeptemberben.

Az előre egyáltalán nem várt sajnálatos esemény ugyan minden jelenlévőt megrendített, ami az addigi jó hangulat rovására is ment kissé, de összességében elmondható, hogy minden rendben zajlott Újerdőben. Dicséret illeti a rendezőket és a versenyzőket, a versenyre kilátogató nézőket is, akik a nagy hőség ellenre szemtanúi voltak a nemes vetélkedésnek. Nagy János főrendező a rendezvény végén de örömmel konstatálta, hogy áldozatos munkájuk nem volt hiába való és reméli, hogy jövőre még színvonalasabbá tudják tenni az akkor már II. Jászsági Vágtát.