Milyen legyen a főtér?

Bojtos József a július 9-i számban  városunk főterének általa kívánatosnak gondolt kialakításáról értekezett meglehetősen tudományosan. Én nem értek annyira a városépítészethez, mint a szerző, de kapcsolatos véleményem van, méghozzá elég eltérő.
Az egész felvázolt koncepció lényege a város turisztikai és idegenforgalmi szempontból igazán vonzóvá tétele,írja zárszavában. Sok, nagy létszámú turistát idevonzó rendezvényünk van. Szép, nagy gondozott a főtér. Sétáljunk egyet!
A Bundás-kút egy múltbéli  hagyományos jászsági juhászembert ábrázol, lábánál egy pulit helyettesítő barika nyugodtságot árasztóan bóbiskol.
Jövünk tovább a tér tengelyvonalán, és megérkeztünk a Jászkapitány szoborhoz. Történelmünkhöz kötődő hangulat. Csákó, kürt, kard, díszviselet, büszke egyenes tartás „kun görbe, tót törpe jász egyenes” mondja ugye a mondás. A redemptio 260. évfordulójára készült.
Kisvártatva elérünk a Lehel vezér szoborig. Csákó, kürt, kard, felhők között vágtató vezér. A mondavilágból vált történelmünk részévé.
Majd szinte megkönnyebbülten pihenünk le a Korsós lány szobránál. Ez is a redemptio évfordulójára készült, de ez szerencsére már nem  egy bajszos marcona vitézt ábrázol. Üdítően friss, gyönyörű szobor, pont idevaló.
Tovább a templom felé először inkább a kápolnát és a békás kutat nézzük meg a szépen kialakított új parkban, majd körbejárjuk a Huszárszobrot, mely természetesen egy történelmi jászkun huszár a már megszokott csákó, kürt, kard kellékekkel.
Tekintve, hogy nem vagyok híve a szobor átrendezéseknek, sőt az új történelmi szobrok állításának sem, az a véleményem, hogy ide a főtérre elképesztően nem hiányzik egy múltba révedő monumentális redemptio témáju szobor. Főleg alattvalói alázatot sugárzó, mint ahogy a cikkben van.
A turisták, akiket érdekel a múltunk, elmennek a múzeumba. Kürt és redemptio központú, részletes tájékoztatást kapnak. Ráadásul a rendezvényeinken bőven van élő huszár népviselet, és élő jászkapitányokba lehet botlani.
És ha már szobor, akkor a sétálgató, nézelődő főként fiatal vendégek úgy hiszem, inkább változatos, modern, esetleg mai vagy jövő témájú alkotásokat néznek szívesebben. Ami szerintem hiányozhat, a Conselve pakkba egy nonfiguratív vagy(és) valami EU-ra utaló alkotás ami a mai életünkkel a jövő nemzedékével foglalkozik. Valami nagy durranás, valami vonzó.
Bojtos úr! Tegye szívére a kezét. Miben befolyásolta a redemptio megléte az azt követő nagy történelmi eseményeket? Semmiben! Még szoborügyben szeretném megemlíteni, hogy a mozi előtti gyönyörű szoborcsoport mindig piszkos, Szintén piszkos és alig látszik a Petőfi szobor.
És végül: ami turisztikailag sokkal lényegesebb, mint a szobrok, az egy nagy, tiszta, rendben tartott köztéri illemhely. Nem mobil! Mégis csak tragikus, hogy a gimibe kell bejárni egy nagyobb buli résztvevőinek.
Vass Tibor