Laki Ida halálára

Váratlanul érkezett a hír: életének 95. évében elhunyt Laki Ida, neves festőművész, Jászjákóhalma díszpolgára.
A szellemi frissességét, sőt bizonyos mértékig művészi aktivitását szinte élete utolsó napjáig megőrző művésznő büszke volt jász gyökereire, szülőfalujával, Jászjákóhalmával a kapcsolatot mindvégig fenntartotta, ápolta. Alkotásai közül 50 képet adományozott falujának, melyek közül 39-et ott állandó kiállítás keretében állítottak ki a Laki Ida-képtárban.
Laki Idát születésnapján minden évben felköszöntötte szülőfalujának, a Jászjákóhalmáról Elszármazottak Baráti Társaságának (a JÁKOB-nak) a küldöttsége. A legutolsó alkalommal, idén januárban a falu elöljárói, köztük az újonnan megválasztott polgármesterasszony, Terjéki Tünde is jelen voltak az ünnepelt budai lakásán. Ekkor még életvidám, jó kedélyű művésznő – nekünk falubelieknek Ida néni – maga vágta fel a születésnapi tortáját, semmi nem vetítette előre az alig fél évre rá bekövetkezett szomorú eseményt.  
Laki Ida szülei munkásemberek voltak, akik azonban, nem kis terhet vállalva magukra, taníttatták tehetséges gyermeküket. A Képzőművészeti Főiskolán Pór Bertalan és Barcsay Jenő is tanára volt. Művészi pályája figurális témákkal, kompozíciókkal indult. Ezután főként tájképeket és csendéleteket festett, a megváltozott keresletnek megfelelően. E műfajokban is színvonalas alkotások őrzik keze munkáját. Ezek mellett egy sajátos egyéni stílust is kifejlesztett az absztrakt festészet új válfajaként, az ún. NYAK-stílust. Ez nyomtatott áramkörök ábrázolásával teremt kompozíciókat, amelyeket – mint azt az egyik beszélgetésünk során elmondta – azért nehezebb létrehozni, mert itt nincs modell, ezeket a gondolati absztrakció hozza létre. NYAK-stílusú alkotásai közül talán a legreprezentatívabb a Tudás fája című alkotása, amelyet idén januárban – születésnapi tisztelgésként – a jászberényi Szikra Galériában a hónap műtárgyaként mutatták be.    
Laki Ida még élete utolsó éveiben is gyakran – ha kedve, fizikai állapota úgy hozta – kezébe vette az ecsetet.
A művésznő gyászszertartása augusztus 17-én 11:15 órakor lesz Budapesten a Farkasréti Temető Makovecz-ravatalozójában.