Asztali örömök historikusa – Emlékülés Draveczky Balázs tiszteletére

Pénteken családias hangulatban emlékeztünk a 12 évvel ezelőtt elhunyt dr. Draveczky Balázs gasztrotörténészre, muzeológusra, költőre. A magyar gasztronómia apostolaként ismert Balázs mester sajnálatos módon városunkban hunyt el 2003-ban a Népi ételek főzőversenyének megnyitóját követően.
A Jász Múzeumnak és a Jászsági Vendéglátósok Egyesületének közös szervezésében ezen a nyáron is sor került a múzeum könyvtárában megtartott konferenciára, melynek résztvevői a városvezetés képviseletében Szatmári Antalné alpolgármester asszony, dr. Draveczky Balázsné, Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató, Bobák József egyesületi elnök és Csízi Sándor, halászlé-bajnok, a Szabadtűzi Lovagrend zsűrizője voltak.
Megnyitó beszédében Bobák József Krúdy Gyula egy gasztronómiai témájú levelét olvasta fel. Mint mondta, Balázs mester kedves Kosztolányi-áthallása volt: Akarsz-e a játszótársam lenni? Ezzel a mondattal hívta közös együttgondolkodásra, eszmecserére a gasztronómia iránt érdeklődőket. Egy ilyen általa felfedezett ösztönző gyöngyszem volt a Krúdy-levél is.
A hagyományoknak megfelelően a köszöntőt előadás követte. Hortiné dr. Bathó Edit A hasán spórol az ember címmel képes összeállítás keretében adott ízelítőt a jászsági étkezési kultúrából. Előadását a három kiadást megért Népi ételek a Jászságból című kötetre alapozta. Ez azért is volt aktuális, mert Balázs mester is részt vett városunkban a második kiadás bemutatóján. A múzeumigazgató felhívta a figyelmet a jászok puritánságára a táplálkozásban is. A „kevés alapanyagból változatosan”-elv mesterei voltak tanyán élő őseink. Minden pénzt földjeik gyarapítására szántak, így a konyhaművészet gyakorlása is csak ezután következhetett. A tanyasi alapanyagok bemutatója után Hortiné dr. Bathó Edit példákkal illusztrálta felmenőink kedvelt leveseit, főzelékeit, egytálételeit, vadételeit, főtt és sült tésztáit, süteményeit és lakodalmas fogásait.
A gasztronómiai-helytörténeti időutazással is felérő összefoglaló végén megemlítette az életének nagy részét Jászberényben töltő Koha Csaba mesterszakácsot is, akinek híres receptje alapján készült a „pandúrleves”, ami azért is különleges, mert velőt is tartalmaz és tejszínnel habarják be. „Emlékezzünk rájuk jó szívvel!” – zárta le gondolatsorát Hortiné dr. Bathó Edit.
Ezt követően spontán kerekasztal-beszélgetés alakult ki a résztvevők között a disznóvágáson alkalmazott béltisztítási módokról; a pandúrgulyásba kerülő zöldség aprítási technológiájáról; a vendéglátás, az éttermi kultúra múltjáról, jelenéről és jövőjéről a Jászságban. A vita végén Bobák József emlékeztette a jelenlévőket, hogy Balázs mester a főzőversenyeket is azzal a céllal szorgalmazta, hogy a rendezést vállaló település turisztikai vonzerejét növelje.
Dr. Draveczky Balázs másik alapelve a régi receptúrák új, modern köntösben való újragondolása volt. Napjaink bisztrókultúrájának népszerűsége is ezen a filozófián alapszik. A résztvevők Kovács Tibor egyesületi alelnökkel kiegészülve a megújult River Bistróban fogyasztották el ebédjüket, melynek fogásai stílusosan rántott véres hurka sült céklával, tormahabbal; sókéregben sült bőrös csirkemell; mini kürtöskalács eperhabbal voltak. Balázs mester szerint elmaradhatatlan kísérő a szódavíz, akár magában, akár fröccsként fogyasztva.