A magyar méz fesztiválja

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a Szatmári László Jászsági Méhészegyesület által szervezett XXVIII. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó 170 kiállítójával, 11 mézkirálynő-jelöltjével és több ezer látogatójával.
A határokon átívelő fesztivál jelentősége, hogy teret biztosít a méhészettel kapcsolatos szakmai információk áramlásának, a magyar méz népszerűsítésének és méhészeti eszközök adás-vételére ad lehetőséget. S hogy a család apraja is jól érezze magát, gyermekprogramokkal, zenés műsorokkal színesítették a rendezvényt.
Augusztus első napján 28. alkalommal rendezték meg a nemzetközi jelentőségű mézvásárt és méhésztalálkozót. A hivatalos megnyitó tíz órakor vette kezdetét a tavalyi mézkirálynő, Simon Diána bevonulásával Talált József regnáló jászkapitány kíséretében, a jászok kürtjének hangjára. Elsőként Szabó Tamás polgármester köszöntötte a látogatókat a zsúfolásig megtelt Bercsényi úti Sportcsarnokban. Elismerését fejezte ki a fesztivál szervezőinek és méltatta a rendezvény határokon túl ívelő jelentőségét. Külön köszönetet mondott Molnár György főszervezőnek és jó időtöltést kívánt az érdeklődőknek.
Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára megnyitó beszédében értékelte a méhészeti ágazatban tevékenykedők helyzetét. Elmondta, hogy a kedvezőtlen időjárás rányomta pecsétjét a mézpiacra is, így már öt éve várat magára a kiemelkedő mézhozam. „Gyenge, közepes méhészévet tudhatunk magunkénak, viszont örömteli hír, hogy a mézfogyasztás emelkedő tendenciát mutat.” Magyarországon húszezer méhész több mint egymillió méhcsaláddal foglalkozik, így világviszonylatban a második helyen állunk Görögország után. Simon Diána, a 2014. év mézkirálynője élménydús mézes missziójáról számolt be, s háláját fejezte ki az OMME nyújtotta lehetőségnek. Tervei közt szerepel, hogy a méhészkedés mellett „édesen aranyló kincsünket, a világszínvonalú magyar mézet” továbbra is népszerűsítse.
A beszámolót a szervező Szatmári László Jászsági Méhészegyesület díjátadója követte. Arany Okleveles kitüntetéssel jutalmazták Kerekes Gézánét Jánoshidáról, aki idén ünnepli 92. születésnapját. A méhész mesterséget még szüleitől tanulta és jelenleg is aktívan méhészkedik. Kiváló Méhész kitüntetést vehetett át Boros László Tápiószeléről, aki szintén kilencvenes éveit tapossa. Eredetileg asztalos szakmát szerzett, majd 1947-ben kezdett méhészkedéssel foglalkozni, Arany Oklevelét 1987-ben vehette át. Szintén Kiváló Méhész kitüntetésben részesült Tóth Endre Jászberényből, aki immár 38 éve űzi szenvedéllyel hivatását. A díjakat dr. Mészáros László, az OMME elnöke adta át. A Jász Múzeumért Alapítvány, a Szatmári László Méhészegyesület és Jászdózsa Önkormányzata hagyományteremtő céllal alapította meg közösen a Zsidei Barnabás-díjat. Az elismerést elsőként a jászapáti származású dr. Ludányi István vehette át, aki jelenleg Gödöllőn él, de rendszeresen hazalátogat szülőföldjére. Az oklevelet Zsidei Barnabásné adta át. A díjátadót követően a 11 mézkirálynő-jelölt vonult fel a színpadon, s mutatkoztak be röviden a nagyközönség előtt.
A csarnok mellett fölállított részben üveges, részben hálós pavilonban Tóth Endre tartott látványos bemutatót, élő méhcsalád jelenlétében. A hangosan duruzsoló, szorgosan röpködő rovarok látványa sokakat rabul ejtett, érdeklődő szempárok százai fordultak meg a fesztivál ideje alatt az óriási kalitka előtt. Az ilyenkor hagyományos füstölőgyújtó és keretszegező versenyen idén is megmérettethették magukat az ügyesebbek, de a piros kertésznadrágos óriás plüssmackó is elengedhetetlen vendége volt a fesztiválnak.
A szakmai előadásoknak az Ifjúsági Ház nagyterme adott helyet, ahol a méhészeti termékek gyógyhatásairól tartottak beszámolót, az OMME munkájáról pedig dr. Mészáros László elnök tájékoztatta az érdeklődőket. A 96. születésnapját ünneplő Bálint György, ismertebb nevén Bálint gazda, a méhes megporzás jelentőségéről szólott. Komoly tekintetek fogadták a jelenlegi mézpiaci helyzetképet, amely nem sok örömre ad okot idén a gazdáknak, főként a kedvezőtlen időjárás miatt.
Az viszont mindenképpen vidámságra ad okot, hogy nagy volt az érdeklődés a méz és a méhészeti felszerelések iránt. Az országos számos pontjáról, de határainkon túlról is érkeztek kiállítók, mintegy százhetvenen. A vásári forgatagban szinte egész nap csak lépésben lehetett haladni. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a Táncsics Mihály utcától egészen a könyvtárig sorakoztak az árusító asztalok a Bercsényi úton, és az iskola udvara is megtelt a kiállítók standjaival. A portékák meglehetősen széles kínálata vonzotta a vásárlók hömpölygő áradatát. Szinte mindenkinél volt egy-egy füstölő, nagy zsák üveg, mézeskalács füstölő vagy egyéb méhészeti eszköz.
A sportcsarnokban a Zenebona Társulat bohócműsora csalt mosolyt a gyermekek arcára, aztán két „méhecske” perdült táncra, majd a Viganó AMI táncosai örvendeztették meg a közönséget. A fesztivál sztárvendégét, Balázs Fecót teltház fogadta, bár a hangosítás hagyott némi kivetnivalót.
Mintegy a nap megkoronázásaként, az idei év mézkirálynőjét hirdették ki kora délután, aki Kisuczky Éva lett, a Csongrád megyei Deszkről. A szarvasi születésű fiatal lány a Szegedi Tudományegyetemen szerezte diplomáját, rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakon, és jelenleg is ezen a területen tevékenykedik. A zsűri a szépség mellett a leendő mézkirálynő szakmai jártasságát, talpraesettségét is szem előtt tartotta, hiszen egy évig az ő feladata lesz képviselni a magyar méhésztársadalmat és népszerűsíteni a magyar mézet.
Az első udvarhölgy címét Sterzl Anna nyerte el Budapestről, míg a második udvarhölgy Hunya Réka lett Gyomaendrődről. A közönség Balsai Kingának ítélte oda különdíját, aki Nyíregyházáról érkezett. A pompás koronázási ceremóniát követően kezdetét vette a tombolasorsolás, melynek fődíja egy 28 keretes automata rozsdamentes mézpergető volt.