Kiváló sportlövő eredmények

Július 11-12. között a berettyóújfalui Gyorspont Országos Bajnokságon vettek részt a Honfoglalás Lovas és Lövész Klub versenyzői, akik nagyszerűen szerepeltek a megmérettetésen, hiszen összesen kettő arany-, hat ezüst-, valamint egy bronzérmet gyűjtöttek be.

Az egyesület az idén ünnepli fennállása tizedik évfordulóját, vagyis „kiskamasszá vált” – ahogy Hábencius Ferenc, a Honfoglalás LLK elnöke – és egyúttal versenyzője – fogalmazott. Miután sikerült megtalálni a megfelelő területet, immár egy évtizede működik városunk lőtere, amelyen mára mintegy hatvan klubtagnak – ebből tizenöt 20 év alatti tehetségnek – lehetősége van pisztolyos, 300 méteres puska, valamint az olimpiai skeet versenyszámok művelésére is.

A magas szintű szakmai munkát mi sem bizonyítja jobban, mint a minden eddiginél nagyobb horderejű országos bajnokságon begyűjtött kilenc jászberényi érem! A Honfoglalás LLK érmesei: Kun Gábor (bronzérem, puska versenyszám), Pataki Márton (ezüstérem, pisztoly), Trájer Szabolcs (kettő ezüstérem, puska pisztoly), Csáki Máté (egy-egy arany- és ezüstérem, pisztoly és puska), Hábencius Ferencné (két ezüstérem), valamint Hábencius Ferenc (egy-egy ezüst- és aranyérem).

Jól szemlélteti az első helyen végzett Hábencius Ferenc következő mondata, milyen fontos az utánpótlás-nevelés az egyesület számára: „Nem olyan fényes ez az arany, mint az ő ezüstjük; annak jobban örülök.” Amikor a felkészítés és az utánpótlás-nevelés nehézségeire terelődött a szó, az egyesület elnöke ekképp fogalmazott: „Nem titok, hogy tíz éves korban – amikor a fiatalokat már fogadjuk – egy úgynevezett makro edzéstervet állítunk össze a fiatalok részére, ami egy négy-ötéves folyamatot foglal magában. Megtanulják a légpuska és légpisztoly versenyszámokat, elsajátítják a megfelelő légzést, a lábak elhelyezkedését, de lőelméletet és fegyverjogot is tanulnak – vagyis mindent, ami a fegyverrel kapcsolatos. Amikor nagyjából két hónapja megváltoztatták a fegyvertörvényt és már 14 éves kortól lehet lőni tűzfegyverrel, gyorsan készítettünk egy mikro edzéstervet a fiataloknak. A verseny után biztossá vált  számomra, hogy az általunk használt fegyverek elavultnak számítanak. Azokban a versenyszámokban, melyekben támogatóinknak köszönhetően új fegyverekhez tudtunk hozzájutni, kiválóan szerepeltünk. Célunk, hogy jobb fegyvereket szerezzünk be, hogy ezáltal a képességeiknek megfelelő eredményt érhessék el sportlövőink.”

A csapat felkészítője, Hábencius Tamás edző tervei szerint a következő évekre egy hármas rendszerű edzéstervet készít, mert úgy ítéli meg, hogy néhány érmet ott hagyott a csapat az országos bajnokságon. Amikor pedig arra terelődött a szó, vajon tíz esztendő múlva hol tarthat majd a Honfoglalás LLK, Hábencius Ferenc kiemelte, hogy egy, az utánpótlás-képzésben is intenzívebb klubot szeretne addigra kiépíteni, további célja pedig, hogy lány csapat is összeálljon. S hogy mi a sportlövészet nagy előnye? „A lövészet mindenki számára elérhető, valamint mind a fiatalokat, mind pedig a felnőtteket fegyelemre és kitartásra tanítja. Ráadásul ez a sportág kizárólag akarati tényezőn alapszik, vagyis a lövészet nem veleszületett képességen múlik, hanem tanulható sportág.” A fegyelmezettségre jó példa, hogy a több száz sportolót megmozgató országos bajnokságon – ahol pedig figyelmetlenség esetén sok veszélyforrással találkozhattak volna a jelenlévők – semmiféle baleset nem történt; a sportlövők megtanulják ugyanis helyesen, sporteszközként használni a fegyvereiket.

Mint megtudhattuk, a lövészethez elengedhetetlen még a kitartás, az akaraterő, az alázat, sőt egyfajta tisztelet is a fegyverek iránt. Látszik, a berényi sportlövők ezeknek a tulajdonságoknak a birtokában vannak.