Húszéves a Hamza Múzeum

Július tizenötödikén ünnepli huszadik születésnapját a Hamza Múzeum. A kulturális létesítmény indulásáról, működéséről, a jeles évforduló részleteiről Farkas Edit megbízott igazgatónőt kérdeztük.

Meséljen nekünk arról, milyen volt a kezdet?
A kezdet igazából Hamza D. Ákos festőművész, filmrendező és felesége, Hamza Lehel Mária divattervező, újságíró Jászberénybe való hazatelepülésének időszakára tehető. A házaspár Jászberénynek és a Jászságnak adományozta képzőművészeti életművét a majdani Jász Képtár megalapozása céljából. Hamza Lehel Mária a tervek megvalósulása érdekében 1991-ben magánvagyonával létrehozta a Hamza Múzeum Alapítványt, mely tényleges működését Hamza D. Ákos 1993-ban bekövetkezett halála után kezdte meg.
A legfontosabb feladat a gyűjtemény múzeummá szervezése volt: a hagyaték leltározását, illetve az ingatlan átalakítását jelentette, hogy az alkalmas legyen a Hamza-művek bemutatására. A Kuratórium Ridegh Gábor művészettörténészt és B. Jánosi Gyöngyit – aki később a múzeum igazgatója lett – kérte fel az állandó kiállítás létrehozására. Így 1995. július 15-én megnyílt a Hamza Múzeum.
 
Hogyan alakult az elmúlt két évtized?
Nem egyszerű feladat múzeumot alapítani, majd azt működtetni. A Hamza Múzeum Alapítvány szellemiségét szem előtt tartva, és azt továbbgondolva Jászberény Város Önkormányzata 2000-ben létrehozta a Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítványt, mely a mai napig működteti a Hamza Gyűjtemény és Jász Galériát. Sajnos az intézmény idáig nem tudott átköltözni nagyobb létesítménybe, így a Gyöngyösi úti épület adottságait igyekszünk minél teljesebben kihasználni. Itt adunk helyet azoknak a képzőművészeti csoportoknak is, akik a múzeum köré szerveződve szeretnének megmutatkozni, vagy akár csak egy baráti összejövetelre egybegyűlni. A Képzőművészet-barátok Köre 1996 márciusa óta szervez előadásokat, beszélgetéseket művészeti témában. 2004-től Jászsági Képzőművészet-barátok néven egyesületi formában folytatta tevékenységét, melyet 2014 óta ismét baráti körként működtet a múzeum. Meg kell említenünk a Hamza Studio alkotócsoportot is: képzőművészeti kiállításaik, akcióik 1999 óta keltik fel az érdeklődők figyelmét.

A múzeumról szinte mindenkinek a kiállítás, emléktárgyak, tárlatvezetés szavak jutnak eszébe. És Önnek?
Az elmúlt húsz év alatt számos állandó és időszaki kiállítás, a jászsági festőkről szóló könyvsorozat kiadása, ismeretterjesztő előadás, emléktábla-állítások, galériabuszos kirándulás, gyermekprogram, nyári alkotótábor és múzeumpedagógiai óra tette színesebbé az ide látogatók mindennapjait. Bátran állíthatom, hogy új korszak nyílt a múzeum életében, és ennek a mindennapjait éljük. Megújítottuk múzeumpedagógiai foglalkozásainkat, és 2014 szeptemberétől főállásban foglalkoztatunk rajzpedagógust, aki szinte állandó kapcsolatban áll az iskolák rajztanáraival. A múzeum programjait is úgy igyekszünk összeállítani, hogy az idősebb korosztály mellett az egészen fiatal, akár óvodások, kisiskolások is megtalálják a számukra befogadható elfoglaltságokat.

Ön mikor lett a Múzeum megbízott igazgatója?
Góg Zoltán 2012-es távozását követően 2013 áprilisában bízott meg a kuratórium az igazgatói feladatok ellátásával.

Miként él emlékeiben a Múzeum, hiszen megalakulásakor ön még diák volt. Hogyan került kapcsolatba az intézménnyel?
A jászárokszállási Deák Ferenc Gimnáziumban ismerkedtem meg B. Jánosi Gyöngyivel, – ő egyébként rajztanárom is volt – aki akkoriban kezdte szervezni az itteni programokat, így elég korán bekapcsolódtam a múzeum életébe. Diákként óriási megtiszteltetésnek éreztem, hogy meghívnak egy-egy kiállításra, és bizony a fényképeket nézegetve, visszaemlékezve számos olyan élménnyel gazdagodtam, amit sok iskolatársam nem élhetett át. A főiskolára kerülve számomra természetes volt, hogy a szakmai gyakorlataimat itt fogom eltölteni. Így vehettem részt a Benke-monográfia 2001-es előkészítésében: csoporttársaimmal a kislexikon fejezetének összeállítása volt a feladatunk. 2003-ban könyvtáros, művelődésszervező szakon diplomáztam, ősszel pedig már a Hamza csapatát erősítettem.

Nyomdai napunkon, szerdán ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a múzeum. Mivel készülnek a jubileumi alkalomra?
Július 15-én pontosan húsz éve, hogy a múzeum megnyitotta kapuit a látogatók előtt. 17 órától a Déryné Rendezvényház díszterme ad helyet a jubileumi ünnepségnek. Az eseményen – Szatmári Antalné alpolgármester asszony köszöntője után – Thormanné Husznay Mária vezényletével közreműködik a Cantate Nobis Énekegyüttes. Ezt követően előadásokat hallhatnak az érdeklődők. Dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete ügyvivője, a Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítvány kurátorátora tart előadást Negyedszázad Hamza szolgálatában címmel. Ezt követően 20 év 20 percben én következem, majd Szikra István, a Szikra Galéria tulajdonosa, a Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítvány kuratóriumának alelnöke beszámol a múzeumok és galériák együttműködéséről. Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója, a Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítvány kuratóriumának elnöke pedig bemutatja a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria szerepét a város életében. A múzeum Gyöngyösi úti épületében 19 órakor két kiállítás nyílik. Az Emlékképek a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria legfontosabb eseményeit mutatja be a megnyitástól napjainkig, a Párban kiállítás személyes használati tárgyak segítségével pedig a Hamza házaspár életterére, mindennapjaira fókuszál.