Bejárás a szennyvíz- és vízmű telepen

A városvezetők szokásos üzemlátogatásuk során ezúttal a közszolgáltatási feladatokat ellátó Jászberényi Szennyvíztelepre és a vízmű telepre látogattak el.

A bejárás résztvevőit a Jászberényi Szennyvíztisztító-telepen Dömötör Zoltán, a TRV Zrt.  Jászsági Üzemmérnökségének vezetője köszöntötte szerda délután. A két és fél éve állami tulajdonban lévő közüzemi telep KEOP-os pályázat segítségével felújításon és átalakításon esett át. A munkálatok már befejeződtek, jelenleg a műszaki átadás-átvétel zajlik. Jászberény és Jászjákóhalma közös szennyvíz elvezetési és tisztítási projektje 1.545.010.850 forint támogatásban részesült.

A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. közegészségügyi és higiénés szempontból is biztosítja a város lakóinak a tiszta vizet, kezeli a szennyvizét, de hamarosan Jászjákóhalma szennyvize is ide érkezik majd, összesen mintegy 30 ezer embert kiszolgálva. A bejárás során szemrevételeztük, hogy mi történik Jászberény város folyékony kommunális hulladékával – beleértve a szennyvizet és a csapadékvizet is – a beérkezéstől a tisztításon át, a Zagyva folyóba való távozásáig.

A csapatot Cserta István üzemvezető kalauzolta végig birodalmában. A szennyvíztelep három részből áll: mechanikai, biológiai és kémia fokozatokból. A Szent István körúton található végátemelő segítségével a folyékony kommunális hulladék eljut a szennyvíztisztító telep első fokozatára, ahol kiszűrik a darabos anyagokat. A mechanikai tisztítás után az oxidációs medencékbe folyik a szennyvíz, ahol aerob és anaerob baktériumok hozzáadásával alakítják át a szennyvizet iszappá. A kémia tisztítási folyamat részeként vegyszer adagolásával távolítják el a szervetlen anyagokat, majd a két új, sugárirányú átfolyású Dorr-medencében történik az iszapülepítés. Innen a tisztított és fertőzésmentes víz 2,2 kilométeres vezetéken keresztül jut el a külső Zagyvába, az iszap pedig először a présházba, majd száradás után szalma keverékével a komposztálóba kerül. Az érlelést követően ezt a mezőgazdaságban hasznosítják.

Naponta átlagosan 5000 m3 szennyvizet forgatnak, de a telep kapacitása ennek több mint a duplája, tehát a hamarosan ide kerülő Jászjákóhalma szennyvizét is tudják majd kezelni.
A bejárás a város másik végén, az 1978-ban létesített vízmű telepen folytatódott, ahol Ács Tibor vezette körbe a látogatókat. Elsőként a víznyerő kutak térképénél horgonyoztunk le, ahol megtudtuk, hogy a 33 telepített kútból jelenleg 19 biztosítja Jászberény vízellátását. A kutakból nyert víz a gáztalanítón keresztül, a szűrőfeladó szivattyú segítségével a vas- és mangántalanító tartályba kerül, ahol a szűrőkavicsokra csapódnak le az ásványi anyagok. Mielőtt a tiszta víz a két, egyenként 800 m3-es tárolóba kerülne, klórgázzal fertőtlenítik. A hálózatba és a 800 m3-es kapacitású víztoronyba szivattyúk segítségével jut el az ivóvíz. A Margit-szigeten álló robosztus torony akkor is biztosítani tudja a város vízellátását, ha a vízmű telep valamilyen oknál fogva nem tud vizet szolgáltatni, vagy a szivattyúk leállnak. Általában a déli órákban és éjszaka 2-3 óra körül kevesebb a fogyasztás, akkor pihentetik a gépeket. Nyáron naponta átlagosan 6000 m3 a vízfogyasztás, akkor is vasárnapokon a legtöbb. Az ivóvíz minősége megfelel a hatályos kormányrendeletnek, bakteriológiai tesztjei jók. Megtudtuk, hogy nagy gondot fordítanak a víz minőségének rendszeres ellenőrzésére, és a Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatósági Szerve is viszgálja a munkájuk eredményét.