A holokauszt áldozataira emlékeztek

Július első vasárnapján, délelőtt 11 órakor a holokauszt jászberényi áldozataira emlékeztek az Izraelita Temetőben.
1944. június 30-án a jászberényi vasútállomáson több mint ötszáz zsidót vagoníroztak be az Auswitzba tartó vonatba és ezzel elindították őket a halálba. Eme szomorú esemény mementóján Kozma György kántorjelölt Röhrig Géza könyvéből olvasott verssorokkal idézte fel a lágerek rettenetét és emlékezett a holokauszt megszámlálhatatlan halottjára.
 Röhrig Géza erőszak nyelvén megfogalmazott gondolatai híven tükrözik az auswitz-i szörnyűséget, az embertelenséget, a megaláztatást, melyeket a haláltábor lakóival szemben elkövettek. Kozma György elmondta, a kegyetlenséget elfelejteni nem lehet, éppen ezért törekedni kell arra, hogy ehhez hasonló fékevesztett gyűlölködés a jövőben ne történjen meg.
„És miként valósulhat ez meg? – A legalapvetőbb tettekben, úgy, hogy vallástól, politikai hovatartozástól és minden egyébtől függetlenül jót teszünk embertársainkkal” – zárta gondolatmenetét Kozma György, majd a leszármazottak a négytáblás emlékműnél lerótták tiszteletüket áldozatul esett elődeik emléke előtt.