Berényiek a képzőművészet fellegvárában

Minden zenei együttes életében vannak fontos és még fontosabb állomások. A június 28-i, Magyar Nemzeti Galériában adott koncertünk valóban mérföldkő volt az énekkar számára.

A magyarországi képzőművészet fejlődésének folyamatát dokumentáló és bemutató legnagyobb gyűjtemény fellegvárában, a Budavári Palotában mutatkozhattunk be. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) által szervezett múzeumi koncertsorozat keretében vasárnaponként a muzsika számtalan műfaját képviselő együttesek szórakoztatják a múzeum kül- és belföldi látogatóit.

Előttünk a Győri Rába Dal- és Társaskör énekelt, majd a Cantate Nobis Énekegyüttes állhatott a múzeum aulájában felállított színpadra. Műsorunkban a magyar kóruszene prominens személyeinek (Farkas F. – Weöres S.: Hajnal nóta, Bárdos L. – dr. Márkus M.: Tábortűznél, Daróczi Bárdos Tamás: Muzsikus dal, Fürjecském) szerzeményei mellett ma élő, igazán szívet-lelket melengető dalok is elhangzottak, mint pl. Whitacre – Kipling: The Seal Lullaby – A fóka altatódala, Cohen: Hallelujah és Jenkins: Adiemus. A hallgatóság részére kijelölt széksorok megteltek érdeklődőkkel.

A közönség soraiban köszönthettünk neves zenei szakembereket is, akik elfogadták meghívásunkat: Párkai István Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas karmestert, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusát, a Bárdos-család képviseletében Brücknerné Bárdos Ágotát és férjét, Melis László zeneszerzőt, valamint Miklós Gyula nyugdíjas tanszékvezetőt, akik vastapsukkal jutalmazták Rachmaninov: Bogoroditse Devo című művét. A kiváló akusztikájú aulában mennyei magaslatokban csengett Caccini: Ave Maria-ja, melyet később a sokat látott és hallott múzeumi teremőr hölgy könnyes szemekkel köszönt meg.

Farkasné Szőke Tünde kiváló zongorakísérete színesítette a koncertet, a kórust Thormanné Husznay Mária karnagy dirigálta. Számtalan pozitív visszajelzés és a saját benyomásaink alapján is valamennyien úgy éreztük, méltón képviseltük Jászberényt a magyar képzőművészet fellegvárában.