Aki énekel, az kétszeresen imádkozik

Testnek és léleknek valódi felüdülést jelentett vasárnap délután a Palotásy János Vegyeskar nyári hangversenye a Barátok templomának hűs oltalmában.

Fülecki István atya köszöntötte a megjelenteket, aki jelenleg helyettesként teljesít szolgálatot a berényi templomban. Örömét fejezte ki, hogy „munkahelyén”részese lehet ennek a színvonalas zenei élménynek. Hangsúlyozta, hogy a szakrális tér különösen alkalmas hely arra, hogy a zene segítségével felemeljük szívünket Jézushoz. „Aki énekel, az kétszeresen imádkozik” – idézte köszöntőjében az atya.

„Veni creator spiritus” azaz „Jöjj Szentlélek Isten” díszlett a vegyeskar meghívóján a felirat. A Szentlélek valószínűleg ott volt az előadók és a hallgatók szívében, amikor Bedőné Bakki Katalin vezényletében felcsendült a hangverseny címadó dala. Bárdos Lajos feldolgozását Farsang Árpád Titanic-éneke követte az elhunyt kórustagok – Mizsei Tibor és Major Sándor – emlékének ajánlva a dalt. Halmostól a Minden földek Istent dicsérjétek, Bachtól az Ezrek ajkán egy szívvel, Gounod francia zeneszerzőtől a C-dúr mise hangzott el. A műveket Farkasné Szőke Tünde zongorajátéka kísérte.

A 153 éves kórus története során számos együttműködő kapcsolatot épített ki kórusokkal, énekesekkel. A finnországi kórustagokkal immár három évtizedes barátság köti össze az együttest. A ceglédi énektanár és kórusvezető Ecsedi Péter szintén régi jó kapcsolatot ápol a jászberényi karral. Vasárnap vendégként volt jelen az együttesben és a Wolf Péter feldolgozásában csodálatosan előadott Ave Maria szólójáért hosszantartó tapsot érdemelt a közönségtől. Szintén vendégszereplőként érkeztek a Palotásy János zeneiskola tanárai, akik Sibelius finn zeneszerző művével az északi kapcsolatokra emlékeztették a kórustagokat. Előadásukban az Andante Festivo muzsikáját élvezhettük.

Kodály Magyar miséje a keresztény liturgia zenei változata méltóképpen illeszkedett a hely adta közegbe. Schubert G-dúr miséjében Czabán Angelika csillogtatta meg gyönyörű szoprán hangját, valamint Pálmai Árpád tenor és Németh Béla basszus szólót énekelt, melyekhez a muzsikát a tanári quartett vonósai – Bernhardt Andrásné, Tóth László, Tímárné Molnár Mária, Tóth Judit -, valamint a nagybőgőn játszó Héjja Erzsébet közvetítette. Bárdos Lajos Istené az áldás, majd a Béke fejedelme című népének előadása jelentette a közel kétórás hangverseny fináléját.