A számok bűvöletében

A Lehel Vezér Gimnázium 9. N. osztályos tanulója Gyarmati Zalán, aki első ránézésre átlagos srác. Iskolájában jó matekosnak számít, ebben tűnt ki tehetségével és sorra ér el kimagasló eredményeket a versenyeken. Bár már megkezdődött a nyári szünet, Zalánt mégis sikerült utolérnünk, hogy számára miért épp a matematika „futott be” az első helyre.

Kezdjük rögtön a legelején. A gimnáziumban sokan büszkék a matematika versenyeken elért sikereidre. Felsorolnád nekünk a legkiemelkedőbb eredményeidet?
A Zrínyi Ilona Matematikaversenyen országos 23., az Arany Dániel Matematikaversenyen országos 6., a Medve Szabadtéri Matematikaversenyen, ahol csapatokban indultunk, országos 4. helyezést értünk el barátaimmal.

A matematika sokak részéről mumusként emlegetett tantárgy. Kortársaid közül is bizonyára többen nem szeretik a matekot, örülnek, ha az előírt óraszám és a dolgozatok után fellélegezhetnek. Neked miért épp ez a kedvenc?
Kiskorom óta érdekeltek a számok. Amikor első osztályba kerültem, azonnal a matematika lett a kedvenc tantárgyam. Azóta csak még jobban érdekel a számok világa, évről évre mind komolyabban vettem, egyre növekvő lelkesedéssel és energiával kezdtem el foglalkozni a tantárggyal.

Jelenleg ki tanítja a matematikát? Az ő személyisége mennyire befolyásolja a matematika iránti nyitottságodat?
Az osztályfőnököm, Szabóné Gecse Anikó tanítja a tantárgyat. Mindig nagyon sokat segít a versenyekre való felkészülésben és a tudásom bővítésében. A heti négy matekórán kívül rendszeresen foglalkozik velünk szakkörök keretében is. Szorgalmas tanári munkája és precíz, határozott személyisége nagyban segíti a matematikához való hozzáállásomat.

A többi tantárgy is ennyire jól megy?
A matematikán kívül az angol a másik kedvencem. Számomra ezek a legfontosabb tantárgyak. A többivel sem állok hadilábon – kitűnő bizonyítványom lett –, de az igazat megvallva, nem fektetek rájuk olyan nagy hangsúlyt.

Szerinted miként lehetne megszerettetni társaiddal ezt a tantárgyat?
Szerintem több kreativitást és színt kéne vinni az általános iskolai és gimnáziumi matematikaoktatásba. Így sokak számára érthetőbb és élvezetesebb lenne a tanulás.
Hogyan vélekedsz arról a mondásról, hogy a matematikát nem tudni, hanem érteni kell?
Szerintem tudni és érteni is kell. Magasabb szinten már hiába tudsz sok szabályt, vagy tételt, ha nem érted meg ezeket, és nem látod az összefüggést közöttük, nem tudsz igazán eredményes lenni.

Zalán a tanulás mellett egyébként mozgalmasan tölti el szabadidejét. Szeret zongorázni, kedvenc elfoglaltságai közé tartozik az olvasás és a tévézés, de rendszeresen jár táncra és sokat foglalkozik kisöccsével is.