Négynapos party a Zagyva-parton

Az előrejelzésekkel ellentétben az időjárás mégis kedvezett a II. ZagyvaParty Fesztivál szervezőinek, fellépőinek s persze a látogatóiknak leginkább. Ők a négy napig tartó programfolyamban ringatózhattak. A család apraját-nagyját hívogató műsorok mellett utcaételek széles kínálatával, vidám- és kalandparkkal, valamint városnéző kisvonatozással várták a fesztiválozókat.

Csütörtökön a blues műfaj szerelmeseinek kedveztek A White Feet Boogie duo, a Jambalaya és a Pribojszky Mátyás Band koncertjeivel. Pénteken a Palotásy János Zeneiskola növendékei hívogatták muzsikájukkal a látogatókat a Margit-szigetre, majd 18 órától a Két szoknya egy nadrág társulat előadásában a Cintányéros cudar világ című zenés műsort láthatták az érdeklődők. Este a JazzBerény fellépői szolgáltattak igényes muzsikát, köztük Sas Dániel, a Jazzelek Quartet, a Dés László – Balázs Elemér Quartet és a Voces4 Esamble, valamint Little G Weevil és special guet Koós Hutás Áron.

A pARTalan ART, mint interaktív képzőművészeti tér kínált számos lehetőséget az alkotni vágyó, mezítlábas művészlelkeknek. Már csütörtökön Kormos Ábel homokszobrász alkotása fogadta a fesztivál látogatóit a Margit-sziget bejáratánál, majd a hétvégén egyre több mesefigura öltött testet a víztorony lábánál. Itt indult útjára a Hamza Studio Kulturális Hullám Mozgalma, melynek keretein belül mindenki saját ízlése szerint formálhatta a hullám sablonját. Vasárnapra szinte megtelt a hullámalagút szebbnél szebb fodrozódásokkal. Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott Synthetix Sainee, Damien és Moj graffiti asszociációi.

A katlan színpad melletti gyerekjáték tér egész hétvégén számos lehetőséget kínált az önfeledt, játszva tanulásra. Szombaton délelőtt a legkisebbeket és szüleiket várták Kerekítő mondókás-zenés foglalkozásra, a nagyobbak pedig a Tarisznyás Műhely jóvoltából kézműves foglalkozásokon vehettek részt és népi játékokat próbálhattak ki. Ebéd előtt a Dvorák&Patka Színház előadásában pantomimet játszottak a katlan színpad köré gyűlt családok. A meglehetősen humoros, interaktív műsor már nem volt ismeretlen a jászberényiek körében, legutóbb tavaly tavasszal jártak a Lehel Film-Színházban, ahol a mostanihoz hasonlóan nagy sikert arattak. Délután a Lumina Cornu Ifjúsági Szerepjáték és Hagyományőrző Történelmi Klub invitálta a 6-12 éves korosztályt 3+1 kalózpróbára. Utolsó megmérettetésként a kiskalózok megvívtak Tululuval, a háromfejű sárkánnyal, aki tűz helyett vizet spriccelt ostromlóira. Vasárnap a furfangos csudavilág játszóházban ismerkedhettek meg a gyerkőcök a Camera Obscurával, és számos érdekes játékkal.

A fesztivál zárásaként nagyot szólt a 15 éves pécsi banda, a 30Y koncertje. Az első sorban csápoló fiatalok fittyet hányva az esőre, fáradhatatlanul zúgták Beck Zoli frontemberrel a népszerű dalokat. A többiek pedig az eső elől a pálinka- és fröccs teraszok közelébe húzódva csatlakoztak a főszólamhoz.
(folytatás a 7. oldalon, kapcsolódó írásaink a 6. oldalon is.)