Minőség és tradíció a pohárban

Különleges attrakcióval bővült idén a ZagyvaParty Fesztivál, ugyanis hagyományteremtő szándékkal a rendezvény adott otthont a Pálinkamustrának, mely a Jászság legjobb pálinkáit hivatott zsűrizni.

A Pálinkamustrát Gubicz András jászkapitány indította útjára három ével ezelőtt Jászkiséren. A rendezvény lassan kinőtte a település határait, a sikerre való tekintettel a Jászság fővárosa méltóbb helyszínnek bizonyult a rangos esemény megtartásához. A három napot felölelő program a zsűrizés mellett szakmai előadásokat, kóstolókat, zenés, szórakoztató műsorszámokat és természetesen az eredményhirdetést tartalmazta. A programsorozat koordinátora Kovács Péter, a Jászkerület Nonprofit Kft munkatársa, szakmai támogatója az Erős család volt, a rendezvényt Szabó Tamás polgármester nyitotta meg pénteken délután öt órakor a Margit-szigeten helyt kapó hangulatos Pálinka teraszon.

„A város részéről komoly és áldozatos házigazdái leszünk a továbbiakban ennek a színvonalas kulturális jász eseménynek” – hangoztatta köszöntőjében Szabó Tamás polgármester. Gondolatmenete második részében emlékeztetett parlamenti munkájára, melynek képviselőtársaival megalkotott kiemelkedő eredménye az alaptörvény megalkotása mellett, a kettős állampolgárság intézményén, a mindennapi testnevelés bevezetésén túl az otthoni pálinkafőzésről létrehozott törvény. A szabályzat megalkotásával a minőség, az értékteremtés került előtérbe. Újra rátaláltunk azokra a szunnyadó tradícióinkra, melyek a magyarság kultúrájának szerves részét képzik.

A megnyitó programját a Harmónia Óvónő Kórussal kiegészült Lehel Vezér Gimnázium Férfikarának műsora, valamint a Petrence Táncegyüttes mezőségi koreográfiája színesítette. Az asztalokon poharakba töltve sorakoztak a finomabbnál finomabb illatot párálló nedűk, ám a kóstolást megelőzően annak szakmai művészetébe Orosz János pálinkalovag vezette be a nagyérdeműt.
Az előadó a Bükki Pálinka Lovagrend elnöke és nagymestere a laikusok számára is érthetően és érdekfeszítően ismertette a pálinkakészítés folyamatát a gyümölcs begyűjtésétől a szakszerű kóstolás pillanatáig. „Méltó helyszínre került a pálinkamustra, melyet Gubicz András barátom indított útjára. Ne feledjük el, a jó pálinka hungarikum, kultúránkhoz hozzátartozik. Becsülettel, tisztelettel kell lennünk iránta, hiszen a legnemesebb ital a világon, mert gyümölcsből készül” – fogalmazott a mester a koccintást megelőzően.

A szép számmal összegyűlt érdeklődők szilva, ágyas alma, alma pálinkából, illetve az erdélyi delegációval érkezett áfonya párlatból kóstolhattak. A gazdakör meghívására huszonegyen érkeztek az erdélyi Lemény településről, akik csodálatos ízű nedűjükkel valamint közvetlenségükkel és kiapadhatatlan jókedvükkel színesítették a fesztivált. Külhoni vendégeink és a hazai közönség Orosz József útmutatásai alapján a második, harmadik kóstolást követően már növekvő magabiztossággal forgatták a poharakat, illatozták a párlatokat, kényeztették az ízlelőbimbókat. Míg a közönség kóstolgatott, a szakember mesélt. Elmondta, hogy jó pálinkát csak jó alapanyagból lehet előállítani, fontos a cefrézés és a főzőmester szaktudása. Éjszaka Zátok Gábor tangóharmonikára írott könnyed, nyári dallamokkal szórakoztatta a terasz közönségét.

Szombaton szakmai előadással indult a „pálinkás jóreggel”.  Lovassy György okleveles élelmiszeripari mérnök Erős Sándor pálinkamester invitálására érkezett hozzánk, hogy a pálinkakészítés témájában szaktanácsokkal szolgáljon az érdeklődők számára. Előadásában a szakszerű és biztonságos pálinkakészítés fortélyait ismertette részletes alapossággal. Kitért a gyümölcsgyűjtés mikéntjére, a cefrézés kémiája, a főzés, a palackozás, tárolás tudományára, ismertette a törvényi hátteret. Az előadás fórummal zárult.
Az ebédet a jászkapitányok szintén pálinkával öblítették le, mert kora délután kezdődött a jászkapitányok pálinkamustrája. Három kapitány öt pálinkája indult a versenyben a rangos cím elnyeréséért. Bollók György 2014. évi szilvapálinkája bronzérmes, Gubicz András tölgyfahordóban érlelt 2012. évjáratú szilvája második helyezett, míg az alattyáni Vas Lajos 2014. érlelésű szőlőpálinkája aranyérmet érdemelt. Este Guba József zenés összeállítása mellett Lovassy György szaktanácsai segítették a kóstolgatókat eligazodni a pálinkamustra tudományában.

Vasárnap nem kisebb feladat várt a pálinkamustra zsűrijére, mint hetvenhárom nedűből kiválasztani a legízletesebbeket, melynek leges legjobbika méltó a Jászok Pálinkája 2015. rangos cím elnyerésére. Négy asztalnál zajlott a kóstolás, az értékelés. A bíráló csapatok a négy legízletesebbnek talált nedűt ajánlották további értékelésre a Bükki Pálinka Lovagrend figyelmébe. Végül ők értékelték a versengő italokat, melynek eredményét Orosz János, a Bükki Pálinkalovagrend elnöke hirdette ki 17 órakor a Nagyszínpadon.

„A pálinkával való foglalkozás egy ősi mesterség, feladatunk, hogy életben tartsuk, örökítsük tovább, átadjuk a következő nemzedéknek. „  Az elnök ismertette az oklevelet és helyezéseket elért versenyzők neveit és a benevezett termékeket. A versenyen bizonyítást nyert, hogy a hazánkban termő gyümölcsök széles kínálatából lehet és érdemes pálinkát készíteni. A megmérettetésen császárkörte, alma, birs, szilva, zölddió ágyon szilva, meggy, törköly, borseprő, körte, bikavér seprő, kajszibarack, szőlősom-szilva, erdei faeper, vegyes gyümölcs, királyleányka törköly, ágyas vadmeggy, kékfrankos törköly, kökény, vadkörte pálinkák szerepeltek. Külön kategóriában mézes-citromfüves galagonya likőr párlat, úritök párlat, mézes-sáfrányos likőrpárlat is megjelent a bírák előtt. Arany fokozatot Kunics Roland meggy-cseresznye vegyes pálinkája, Mezei Balázs szilvapálinkája és eperfahordós szilvája, Krizsai Sándor szilvája, a Muth Pálinkafőzde mézes-citromfüves galagonya likőrpárlata, Vas László kajszibarackja, és meggye, Kovács Zoltán meggye, Bató Károly kökénye és vadkörtéje, Gubicz András tölgyfahordóban érlelt körtepálinkája ért el. A zsűri nagy arany fokozatát Bató Károly 2014. évi évjáratú szőlője, Gubicz András 2012. évi tölgyfahordós szilvája, Muth Pálinkafőzde 2014. évi cserszegi szőlője, valamint Vas László idei főzésű erdei vegyes pálinkája nyerte. Gubicz András vihette haza Kalla Pál ajándékát, a kis fahordócskát, mely valószínűleg nemes nedű tárolására szolgál majd a jövőben. A négy nagydíjasnak Pócs János képviselő felajánlott egy ebéddel kiegészített Parlamenti látogatást. Az év pálinkája, a fesztivál fődíja Baranyi Béláé lett, aki 2014. évi eperfahordóban érlelt törkölypálinkájával elnyerte a Jászok Pálinkája 2015. díjat és a vele járó hűtőszekrényt. A Bükki Pálinkalovagok bírói munkájuk elismeréseként jászsági pörkölttortát kaptak a szervezőktől.

A díjátadót követően természetesen nem széledt szét az társaság, hiszen volt még jóízű beszélgetések kísérésére váró pálinka. A teraszon helyet foglaló társaságok immár a verseny izgalmain túl kellemes órákat egymás társaságában és hasonlóan kellemes itókákat töltöttek egymás poharaiba. A fesztivál egyik nagyaranyát elnyerő páros Vas László és sógora Csillik László szintén itt pihente ki a megmérettetés felfűtött pillanatait. Miközben a mennyei itókát töltögették, elmesélték, hogy három éve foglalkoznak pálinkafőzéssel. A versenyre meggy, málna és barack párlatokkal neveztek szép sikerrel. A babérok learatásához talán az is hozzájárult, hogy kitűnő pálinkájuk ízléses, saját tervezésű címkékkel díszített palackokban várja a barátok, ismerősök társaságát. Szorgos munkával, folytonos tanulással elért sikerük példaként elöl járhat a következő évek versenyzői előtt.