Élménydús vakációra fel!

Jászberényben számos táborozási lehetőség közül válogathatnak a gyermekek és szüleik, egészen óvodás kortól. Az oktatási intézmények, alapítványok, egyesületek által szervezett táborok részben napközisek, de ottalvós kemp is akad bőven.

Több családban komoly feladatot jelent a gyermekek elhelyezése a nyári időszakban. Kevesek tudják a nagyszülőkre bízni a csemetéket, így a nyári táborok nagy segítséget jelentenek a felügyeletben. Mindaddig, amíg a szülők biztonságban tudhatják gyermekeiket, ők élményekkel, új barátokkal gazdagoknak.

Jászberény város 1,5 millió forinttal támogatja a többek között oktatási intézmények, alapítványok és sportegyesületek által szervezett nyári táborokat, ezzel is segítve a családokat. Az egyik támogatott szervezet, a Jászsági Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, akik a 315.000 forint önkormányzati támogatásból a nyári napközis táboruk költségeinek mintegy a felét tudták finanszírozni. Huszonöt hátrányos helyzetű és veszélyeztetett gyermek vett részt az egy hetes táborban, akik körülményeik miatt nem szerezhetnek tábori élményeket. A SZIE gyakorló iskolában látogattam meg az udvaron felhőtlenül játszadozó csapatot. Németh Tímea táborvezetőtől, a családsegítő munkatársától megtudtam, hogy a tízedik, jubileumi táborukban a sport témakörben szervezték a programokat. A gyerekek többféle sportágat kipróbálhattak a hét során, de kézműves foglalkozásra is lehetőségük nyílt. Már hagyomány, hogy pénteken közös kirándulással zárják a tábort, idén a Mátra volt az úti cél túrázással, mókusetetéssel egybekötve.

A helyi iskolák is számos lehetőséget kínálnak a szünidő hasznos és játékos eltöltésére, melyekre az intézményekben lehetett jelentkezni. Általában egy-egy téma köré szerveződnek, és az ország különböző pontjain zajlanak, ezzel is bővítve a gyermekek ismereteit.
Az állatbarát lurkóknak kedvez a Jászberényi Állat- és Növénykert nyári Zoo tábora, ahol június közepétől augusztus közepéig, nyolc turnusban váltják egymást a napközis táborozók, 25 fős csoportokban. Az öt nap során megismerkednek az állatkerttel, s közben zoopedagógiai foglalkozásokon vesznek részt külső helyszíneken is. Ott jártamkor dr. Bakonyi László állatorvos tartott bemutatót a gyerekeknek. Az altatópuska látványos bemutatását követően az egyik, május végén született ormányos kismedve kapott azonosító chipet. A visító hangokból ítélve ennek sem ő, sem a mamája nem örült, de a nyilvántartáshoz elengedhetetlen, a doktor úr elmondása szerint fájdalommentes beavatkozás. A tábort mindig az aktuális feladatokhoz igazítják, belevonva a gyerekeket is az állatkert feladataiba, tudtam meg Komondi Ildikó táborvezetőtől. A tízórai szünetében megkérdeztem a kakaós csigára váró, fatörzsön kuporgó brigádot is legkedvesebb élményeikről. Többen az állatokkal való érintkezést emelték ki, amit látogatóként nem tehetnek meg. Amikor tízből kilencen is kiemelték a pitonnal való találkozás nagyszerű élményét, nem mehettem el a kezdeti félelmekre vonatkozó kérdés mellett. Ginától kaptam frappáns választ: „Nem, mert azt mondták, hogy nem hoznak olyan állatot, ami bánthat minket.” Szép példája annak, hogy a tábor elérte egyik célját: a gyerekek legyőzték egészséges félelmeiket, és képet kaptak a felelősségteljes állattartásról.

A városban működő sportegyesületek is számos lehetőséget kínálnak tagjaik és külső érdeklődők számára is. A múlt heti borongós időjárás sem szegte kedvét azoknak a gyerekeknek, akik a Szöllősi Boglárka vezette gördülő úszótáborban szelték a habokat a hűtőgépgyári strandon. Nem lettem volna a helyükben, amikor a meleg termálvízből a hidegebb úszómedencébe lettek átvezényelve, de az uszoda javítási munkálatai miatt nem tudtak fedett térben edzeni. Boglárka elmondása szerint sincsenek könnyű helyzetben, de a részvételi arány jól mutatja, hogy évről évre nagy az érdeklődés az úszást és görkorcsolyázást kombináló táboruk iránt.
Betekintve néhány június végi napközis táborba, óhatatlanul felelevenedtek a saját tábori emlékeim, és tagadhatatlanul visszavágytam az egri angol táborokba és erdélyi hittan táborokba. A gyerekeket elnézve, bizonyára ők is számos élménnyel gazdagodtak, amit színes sztoriként emlegethetnek majd az utókornak.