Családi tradíció az értékteremtő munka

A Jász-Plasztik Kft. közel kétmilliárd forintos uniós támogatásból megvalósuló új beruházása ötven munkahellyel gazdagította a térség munkaerőpiacát. Ezt az örömteli eseményt ünnepelték csütörtök délben a vállalat necsői telephelyén a cég vezetői, munkatársai, a térség gazdasági és politikai elöljárói.

Az ünnepélyes projektzáró rendezvény vendége volt Rákossy Balázs az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, Pócs János országgyűlési képviselő, Szabó Tamás polgármester, Farkas Ferenc Jászapáti polgármestere. A projektet ifjabb Kasza János mutatta be a megjelenteknek.
A projektmenedzser tájékoztatójában ismertette, hogy a cég jelenlegi eszközbeszerzésre fordított beruházásának értéke közel kétmilliárd forint, melyhez a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programja (GINOP) mintegy 600 millió forinttal járult hozzá. Az eszközbeszerzések eredményeképp a Jászapátin működő hétezer négyzetméter alapterületű csarnokban PET palack újrahasznosító gépsor biztosít munkát a térség lakóinak.

Az üzem húszezer tonna éves kapacitással működik, valamint ugyanitt helyt kapott egy évi nyolcezer tonna kapacitású fólia-hulladék újrahasznosító gépsor is. A Jászapátin megvalósuló fejlesztések összértéke több mint négymilliárd forint, a beépített terület tizenhétezer négyzetméter. A palackok újrahasznosítási folyamatában egy granulátum készül, melyet többek között tojástartók gyártására használnak fel.

Ebben az évben a cég megközelítőleg kétszázmillió tojástartó gyártását tervezi, amit elsősorban exportra értékesít. Terv szerint a jövőben szélesítik a vállalati profilt. További cél a hatékonyság növelése mellett a fenntartható fejlődés elősegítése, valamint kiemelten kezelik a hátrányos helyzetű kistérség foglalkoztatási rátájának növelését.
A következőkben Rákossy Balázs államtitkár méltatta a Jász-Plasztik kft. példaértékű gazdaságfejlesztési értékeit. „A beruházás kiváló példája annak, hogy az európai uniós forrásokat hatékonyan és célratörően tudjuk használni, hiszen a több mint egymilliárd 900 millió forintos költségű technológiai fejlesztést egyharmadrészt uniós forrásból sikerült megvalósítani, országos viszonylatban is komoly létszámú munkahelyeket teremtve a térségben. Mindannyian tudjuk, hogy valódi eredményt csak kitartó, hozzáértő és újító szellemű munkával lehet elérni. Úgy gondolom, hogy a Jász-Plasztik Kft. vezetői és munkatársai magukénak mondhatják ezeket az erényeket. Olyan családi vállalkozásról van szó, amely egy néhány főt foglalkoztató kis cégből nőtte ki magát több ezer embernek munkát adó vállalattá. A családban immár tradíció az értékteremtő munka, a hosszútávú gondolkodás és a több lábon állás. Sikereiket is ennek köszönhetik, hiszen egyaránt jelen vannak a szerszámtervezésben, a műanyag-feldolgozásban, ahogyan az autóipari alkatrészgyártásban és a hulladék újrahasznosításban is. A jelen beruházás nemcsak innovatív technológia bevezetését jelenti, hanem új piaci lehetőségeket is megnyit a vállalkozás előtt. Az ehhez hasonló beruházások azok, amelyek hozzájárulnak a magyar gazdaság versenyképességének javításához.” – fejtette ki az államtitkár, majd a továbbiakban a kormány gazdaságfejlesztésre irányuló terveit, gazdaságélénkítő programját és az elmúlt időszak eredményeit ismertette.

Pócs János országgyűlési képviselőként üdvözölte a beruházást, mely nagyban hozzájárul Jászapáti térségének gazdasági versenyképessége növeléséhez, a térség munkahelyproblémáinak megoldásához. „A kormányprogram megvalósíthatóságának hiteles példája a Jász-Plasztik Kft. Köszönet Kasza Lajosnak és családjának, kollégáinak, hogy közel 6000 embernek bért és járulékot tudnak fizetni, úgy, hogy folyamatosan fejlődnek, fejlesztenek. Külön megköszönöm a jászapáti projektet, mert ilyen mértékű munkahely-teremető beruházásra az utóbbi húsz évben nem volt példa.”

Az ünnepélyes megnyitót követően Kasza Lajos, Kasza János tulajdonosok, ifjú Kasza Lajos műszaki és kereskedelmi igazgató, Kasza Dóra fejlesztőmérnök, ifj. Kasza János projektmenedzser kíséretében a vendégek megtekintették a jászberényi gyáregység Suzuki alkatrészeket gyártó részlegét.