A Jászsági Menedzser Klub útja

Jászsági Menedzser Klub tagjai Erdélyben és Moldvában jártak az elmúlt napokban. A kirándulás alkalmával beutazták a Székelyföld nevezetességeit.

A Gyimesekben az ezeréves magyar határ közelében Gyimesfelsőlokon a hejszák dallamára együtt múlatták az időt a helybéli fiatalokkal.

Moldvában, Klézsén Bálint Erzsi csángó asszony varázslatos éneke meghatotta a jászságiak szívét, a hagyományosan elkészített csorba leves és a geluska / töltött káposztához hasonlatos/ mellé pedig Legedi István híres moldvai furulyás kaval /hosszúfurulya/ játéka idézte fel középkori kultúránk hangulatát. A házigazdák nemcsak a finom étkeket készítették el, hanem maguk is énekeltek és zenéltek. A találkozás talán legmeghatóbb pillanata az volt, amikor a három gyermek tiszta, hamisítatlanul csángó magyar éneke felhangzott.

A Menedzser Klub tagjai az 1764-es Madéfalvi veszedelem, a székely Siculicidium emlékműve előtt tisztelegtek Madéfalván, majd Szejkefürdőn Orbán Balázs, „a legnagyobb székely” sírjánál emlékeztek.

A kirándulás során néhány sikeresen működő vállalkozóval is találkoztak és alkalmuk volt népszerűsíteni a Magyar Üzletember Fórumot, melyet idén második alkalommal augusztus 6-7-8-án a Jászsági Menedzser Klub és a Csángó Fesztivál Alapítvány közösen szervez Jászberényben.