Mindenki sportolhat

„Mert Jászberényben mindenki sportol!”- ezzel a szlogennel invitálták a szervezők szombaton negyedik alkalommal sportágválasztóra a városlakókat, akik aktívan részt is vettek a három helyszínen zajló programon.

Sajnos ahhoz még jónéhány évnek el kell telnie, hogy a szlogen igaz legyen, annyi azonban bizonyos, hogy Jászberényben, aki sportolni szeretne, széles skálából választhat a különböző egyesületek kínálta mozgásformák közül. A városban közel hetven sportegyesület működik, az immár hagyományossá váló seregszemlén mintegy negyven sportág mutatkozott be. A kínálat évről évre bővül, aki keres, az bizonyosan talál életkorának, erőnlétének megfelelő mozgásformát.  A szombati nap jó alkalom volt arra, hogy belekóstoljunk izgalmas gyakorlatokba, kipróbáljuk az egyes mozgásformákat, tájékozódjunk árakról, időpontokról.

A sportágválasztó színpadán délelőtt tíz órától késő délutánig követték egymást a látványos bemutatók. A Dance Fitness SE akrobatikus műsora nyitotta a napot, majd tapsolhattunk a különböző táncos, erőnlétet fejlesztő és harcművészeti mozgásformákat bemutató egyesületek produkcióinak. Minden évben ellátogat hozzánk ezen alkalomból egy-egy élsportoló, hogy pályáját bemutatva példaképül szolgálhasson, felhívja a figyelmet a mozgás fontosságára, a kitartó munka érlelte eredményekre. Ezúttal Verrasztó Dávid többszörös Európa bajnok, olimpikon úszó volt vendégünk, aki sikereiről, az ahhoz vezető küzdelmes mindennapokról, céljairól, álmairól mesélt a közönségnek.

Míg a színpadon zajlottak az elsősorban a látványt szolgáló bemutatók,informatív beszélgetések addig a sziget árnyas fái alatt, a Szántai-kertben, a Zagyván, a Klapka iskola udvarán és a strandon aktívan lehetett próbálkozni a különböző sportágak művelésével. A tornakertben a labdajátékokba lehetett belekóstolni valamint teniszezésre is volt lehetőség. A Zagyván ismét sokan kipróbálták az evezés tudományát. Az iskolában az asztaliteniszezők pattogtatták a labdát valamint ügyességi versenyeken bizonyíthatták rátermettségüket a családtagok. A strandon ismét el lehetett merülni a búvárkodás különleges élményében. Talán nem is gondolnánk, hogy városunkban közel hetvenen művelik ezt az érdekes sportágat, melynek egyik hazai legnagyobb versenyének hamarosan Jászberény ad otthont – árulta el vezetőjük Túri Béla.  A berényi sportélet palettája igen színes, egészen különleges mozgásformák is teret kapnak városunkban. Újdonságként jelentkezett az idei sportágválasztón például a mediball , mely a tai-chi és egy ütős labdajáték ötvözetéből született mozgásművészet. A szeptemberben létrehozott street workout pályának is aktív szerepe van a mozgást szeretők körében. Fiatalok már szervezett formában is rendszeresen látogatják a játszóteret, sőt a csoport tagjai már egyenpólóval is rendelkeznek. A fiúk kifejtették, nagy öröm számukra, hogy végre a főváros után itt, helyben is jó minőségű eszközökön művelhetik ezt a sportot, bár szeretnék, ha gumiszőnyeg kerülhetne az egész pálya alá.  Igaz, már tavaly is találkozhattunk sneckline pályával a sportágválasztón, de talán sokak számára még mindig újdonság ez a minden izomcsoportot megmozgató, egyensúlyérzéket fejlesztő mozgásforma.  A cross training, crossfit egy egészen új sportág városunkban, azonban máris jelentős létszámmal bír az egyesület. Gyerekek és felnőttek szép számmal vesznek részt változatos edzéseiken, melyek elsősorban állóképességet, gyorsaságot növelnek, de felkészítenek harcra és túlélésre is – mesélte a vezetőedző. A jeges sportok is megjelentek a szigeten, természetesen a száraz edzésekbe tekinthettek bele az érdeklődők. Hering Antal, a műkorcsolyázók instruktora elmondta, hogy szakosztálya egy különleges kísérletben vesz részt a kórház gyógytornászaival együttműködve. A gyerekeket félévente bizonyos szempontok szerint vizsgálják és ennek eredménye alapján állítják össze az egyénre szabott edzésprogramot. Egészen különleges színfoltja volt az idei sportágválasztónak a rally bemutató. Sokan beültek a felturbózott Ladákba, fényképezkedtek az autókkal. Az erőemlők standján is folyamatos volt a próbálkozás. Kulacsért cserébe feszültek az izmok a súlyos kilók alatt. Azért Szabó Zsoltot nehéz lett volna túlszárnyalni, mint azt kiállított relikviái is bizonyították, ő 300 kiló megmozgatására is képes. Az egyesületek vezetői általánosságban elégedettek az általuk vezetett közösségek lelkesedésével, aktivitásával, de többen kifejtették aggodalmukat a teremhiány miatt.

Az egész napos program eredményhirdetéssel ért véget, amikor átadták a matricagyűjtésért járó sportszereket.