Górcső alatt a születés

Kedden délután a kórház ebédlőjében szülész orvosok és szülésznők vettek részt azon a filmvetítésen, melynek témája az élet első pillanatait veszi szó szerint górcső alá.

A vetítést megelőzően Dr. Ördögh János orvos köszöntötte az érdeklődőket, üdvözölte a természetes szülést népszerűsítő kampány háziasszonyát Novák Juliannát vagy, ahogy sokan ismerik Jula bábát, valamint a program szervezőjét dr. Varga Zsolt főorvost.  A Mikroszülés című dokumentumfilm a születés pillanatait egy különleges szempontból, mikrobiológiai szinten vizsgálja. Az alkotást egy brit házaspár készítette, akiknek ez az ötödik filmje, mely forradalmasíthatja a szülés, születés körüli történéseket.

Az élet első pillanatai meghatározzák egész lényünk további működését, hatással vannak testi és lelki egészségünkre. A nyugati világ születést körülvevő túlszabályozott, steril környezetében olyan alapvető hatásoktól fosztjuk meg a babát, mely visszafordíthatatlan egészségügyi folyamatokhoz vezet. Korunk népbetegségei, mint az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség, lisztérzékenység, emésztőszervi betegségek, az asztma kialakulása nagy valószínűséggel visszavezethetőek a születés körülményeinek nem megfelelő tényéhez. Ezeknek a nem fertőző betegségeknek a kezelésére 2030 körül már a világ nettó vagyonának a felét kell majd költenünk.

A film tudósokat, szülészeket faggat a születés és a népbetegségek összefüggéseiről. Amennyiben az embert, mint mikroorganizmust vizsgáljuk, akkor érdekes tényeket állapíthatunk meg. Bélcsatornáinkban mintegy ezer mikro méretű faj él, a szánkban több mint hétszáz. Ezeket az életműködéshez nélkülözhetetlen élőlényeket születésünkkor szerezzük meg. A természetes módon történő szüléskor a szülőcsatornán áthaladó magzat, majd az anyával történő azonnali bőrkontaktus, az anyatejjel érkező táplálék mind-mind nélkülözhetetlen baktériumokat tartalmaznak, melyek mintegy védőoltásként működnek. A császármetszés, a magzat azonnali fürdetése, az érintés hiánya, a tápszerrel történő táplálás megfosztják a gyermeket ezektől a védőanyagoktól. A szülést segítő hormonkészítmények szintén természetellenes beavatkozásnak számítanak, melyek talán negatívan befolyásolják a biológiai folyamatokat.

Az életünk során magunkhoz vett antibiotikumok, a túlzott mértékben használt antibakteriális szerek eredményeképp mikrobiumunk egyharmadát már elveszítettük. Ezek hiánya, valamint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód együttese okozhatja nagy valószínűség szerint a fent említett betegségeket, melyek egyre nagyobb mértékű megjelenése egészségügyi katasztrófához vezethet a világban. A következményekről egyelőre nincs fogalmunk, de az világos, hogy sürgősen tenni kell valamit és ennek talán első és legegyszerűbb lépése lenne, ha az anyák úgy szülhetnének, ahogy évezredeken át, minél természetesebben, a lehető legkevesebb beavatkozással.

A filmvetítést követő beszélgetés folyamán a jelenlévők kifejtették egyetértésüket a látottakkal. Elhangzott, hogy a Szent Erzsébet Kórházban a szülészek törekednek biztosítani a gyermekek természetes módon történő világra segítését. A császármetszések számát igyekeznek visszaszorítani, az anyák lehetőséget kapnak a babákkal való azonnali bőrkontaktus megteremtésére, mely mint azt a filmből hallhattuk az első lépések egyike az egészséges emberi élethez.