Program-dömping vár ránk

Hétfő délelőtt a Jászkerület Nonprofit Kft. kulturális szervezői, Gál-Dobos Beáta, Patakiné Kocza Anita, Suhaj Csilla és Nagy Nikolett könyvtárvezető tartott sajtótájékoztatót a közeljövő kulturális és sport rendezvényeiről.

Május utolsó szombatján, 30-án ismét, immár negyedszer rendezik meg a Jászberényi Sportágválasztó napot a Margit-szigeten és környékén. A rendezvény az utóbbi években igazi családi nappá fejlődött, melynek lényege, hogy gyakorlatilag egy helyszínen, kellemes környezetben a város összes sportját felvonultató rendezvényen számos sportágba térítésmentesen betekintést nyerhetnek a vállalkozó kedvűek.

Érdemes a legtöbb sportot kipróbálni, az egyéni, a szellemi sportoktól, a küzdősportokon át egészen a különböző művészeti, illetve tánccsoportokig. Reméljük idén a vizes sportoknak az időjárás is kedvez. 14.35 körül egy beszélgetés erejéig nálunk vendégeskedik majd a többszörös Európa bajnok, olimpikon Verrasztó Dávid. Az idei év érdekességeként rally bemutató is lesz, és lehet készülni, hiszen zenés, táncos bulival zárul az este

Ugyanezen a napon, május 30-án 18 órakor, a Jászkerület nonprofit Kft. és a Palotásy János Zeneiskola közös rendezésében koncerttel emlékeznek az egy évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt Tímár Gáborra. A tisztelt igazgató, a szeretett tanár, az elismert munkatárs emlékére rendezett hangversenyen a zeneiskola növendékei és a kollégák mellett szolnoki, törökszentmiklósi, mezőtúri diákok is fellépnek a Déryné Rendezvényházban.

Ha a hónap utolsó vasárnapja, akkor gyermeknap a Margit-szigeten, ahol a szórakoztató programok ideje alatt természetesen játszópark is várja a lurkókat. Délelőtt fél 10-től elsőként Kuli Orsolya néptáncpedagógus népi gyermek játékokat és néptánc alaplépéseket tanít az apróságoknak. Ezzel egy időben a Kenderkóc Népi Játszóház vezetői három helyszínen várják a különböző korosztályú gyermekeket, akik ügyességi játékokkal, kézművességgel ismerkedhetnek meg. A nap kiemelt eseménye 11-kor a Szabadtéri színpadra érkező Ghymes együttes lesz, akik most interaktív gyermekkoncerttel jönnek a jászberényi közönséghez. 15 órától a Ládafia Bábszínház Az ördög kilenc kérdése című bábjátékát mutatja be. Este viszont, 19 órára, a Barátok Templomába Sztahura Ágnes orgonaművész komolyzenei hangversenyére invitálják a felnőtteket.

Június 1-jén, hétfőn a Nemzeti Bor Maraton, „Együtt fut a nemzet” szlogennel befut Jászberénybe. A kezdeményezés célja, hogy 11 nap alatt, 102 települést érintve, 22 borvidéken át nonstop futva és 2573 km teljesítve az egész országot körbefussák. A megmozdulással világrekord kísérletre készülnek, melynek lényege, hogy a maratoni futásba minél többen bekapcsolódjanak az érintett településeken. E program egyik kiemelt települése városunk, ahol a helyi tánc- és sportcsoportok közreműködésével már délután 15 órára várják az érdeklődőket a Conselve tér melletti parkolóba közös bemelegítésre, mielőtt 16.45-kor csatlakoznánk a kezdeményezéshez, mely a Conselve téri parkolótól a Jásztelki úti várostábláig – a kitartóbbaknak onnan vissza is – tart. A távot teljesítők között tárgyjutalmakat és bormaratonos pólókat sorsolnak ki. Este hét órakor a híres rapper, Fanka Deli koncertezik. Na de hogy ne feledjük a lábsportot, június 6-án, szombaton 20.15-től Bajnokok Ligája döntő közvetítése a moziban.

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás napján a tavalyi évhez hasonlóan idén is méltó módon állíthatunk emléket a trianoni eseményeknek. A szervezők törekedtek arra, hogy ezen a napon minél több határon túli területről hívjanak vendéget, mutassanak be műfajokat. 17 órakor kerül sor a Trianoni emlékmű megkoszorúzására az Apponyi téren, ahol emlékező beszédet mond Szentesi Zöldi László újságíró, a Magyar Demokrata főmunkatársa. Ezt követően Tóth-Kovács József festőművész kiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket a Lehel Film-Színházba, majd 19 órától a Déryné Rendezvényház díszterme ad otthont A köznapiról és a látomásról című színdarabnak, mely Márai Sándor Füves könyvét dolgozza fel egy szereplőre és egy hegedűre.

Ugyanezen a napon, június 4-én, a Városi Könyvtár és társszervei az összetartozás jegyében, a 86. ünnepi könyvhét alkalmából rendezik meg immár hetedjére a Könyves Csütörtököt. Az idei év különlegessége, hogy a könyvtár a Bercsényi úton egy napig bezárja kapuit éskiköltözik a mozi előtti térre, ahol a szabadtéren vehetik igénybe szolgáltatásait. Az ünnepi könyvforgatag délelőtt 10 órakor veszi kezdetét. Stafétaolvasás, óriási könyvvásár, a Tarisznyás Műhely és Pintér Zsolt jóvoltából interaktív gyermekprogramok, irodalmi kalandtúra alkotják az egész napos program gerincét. Utasi Hajnalka közreműködésével egy mondattal indított történet folytatásra vár az idelátogatók egy-egy kiegészítésével. A készülő művet a helyszínen a Hamza Stúdió illusztrálja. Koradélután a Titkok könyvtára játékos akadályverseny teljesítésére kétfős felső tagozatos csapatok nevezését várják.

Június 25 és 28 közötti időszakról elöljáróban annyit, hogy ismét négynapos lesz a ZagyvaParty Fesztivál a Margit-szigeten. Az összművészeti fesztivál kvalitásos zenekarokkal, Blues és Jazz nappal, Szent Iván napján tűzugrással várja az érdeklődőket, míg utolsó nap a konyhaművészeté lesz a főszerep.