Rekord számú túrázó a Hajtán

Az időjósok riogatásának ellenére sokan vállalkoztak szombaton a XXIV. gyalogos Hajta-túra teljesítésére. Reggel nyolc órakor már hosszú sorok várakoztak regisztrációra az állatkert székely-kapujánál.

A regisztrációt és a rövid útbaigazítást követően az útnak indulók térképpel, útvonalleírással a kezükben nekivágtak a vállalt távoknak. Szokás szerint a nagyobb létszámú csapat a rövidebb tíz kilométeres sétaútra vállalkozott. A hosszabb távot, a huszonhét kilométer leküzdését 130 nevező választotta. Mindösszesen közel hatszázan vágtak neki a túrának. Ennyien még sohasem voltak egyszerre a Hajtán.

Szép számmal indultak családok, kisebb-nagyobb baráti társaságok, iskolai osztályok, óvodás csoportok, sportolók, volt aki futva teljesítette a távokat. Minden elismerés annak a kis családnak, akik két hónapos gyermeküket babakocsiban utaztatva teljesítették a hosszabbik túrát. Az idei útvonal az előző évekétől kissé különböző útvonalon, ám ugyanolyan szép tájon vezetett. A terep ideálisnak tűnt a túrához. A kirándulók jártak ártéri erdőben, mezőn, szántóföldek között. A szemfülesek találkozhattak a mocsárvidék madaraival, szemlélhettek rovarokat, ezer színben pompázó vadvirágokat. A tanyákon élők szeretettel üdvözölték az arra járókat, szívélyesen szolgáltak útbaigazítással az arra rászorulóknak, bár a térképpel és az útvonal leírással alapvetően elégedettek voltak a túrázók.

A puszta vándorait a bélyegzőpontoknál frissítő várta. A legnépszerűbb állomás a tavalyihoz hasonlóan Nagy Ferenc tanyája volt, ahol autentikus ellátásban részesülhettek. Éhüket jófajta szalonnával, szomjukat fröccsel csillapíthatták, sőt egyesek a pálinka tüzességéből merítettek erőt a további kilométerekhez. A célban is falatozhattak a megfáradt vándorok abárolt szalonnát, melynek érdekes módon sokkal nagyobb népszerűsége volt, mint a csokis nápolyinak. A sikeren felbuzdulva a főszervező Demeter Gábor viccelődve ki is fejtette, ha jövőre ismét ő nyeri a rendezés jogát, kénytelen lesz disznóvágást is szervezni a túra mellé.

A célba érők kitűzővel és oklevéllel lehettek gazdagabbak, bár néhányuknak a szokatlanul nagyszámú induló miatt a helyszínen nem jutott emléktárgy, de a szervezők azóta már pótolták a hiányt.