Kortárs táncfesztivál Jászberényben

Kisebb szünetet követően hétfőn a Főnixben a Káva Kulturális Műhely színháznevelési programjával indult a Malom Film-Színház hatodik évada. Az előadás a Nemzeti Táncszínház együttműködésével létrejövő kezdeményezés –  a Táncpanoráma – első elemeként volt látható és nem utolsó sorban átélhető. A színvonalasnak ígérkező folytatásról sajtótájékoztató keretében kaptunk bővebb tájékoztatást.

Az előadás szünetében Várszegi Tibor, a Malom művészeti vezetője a Lehel Film-Színház galériájára invitálta a sajtó képviselőit, hogy Mihályi Gábor koreográfus, Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester, valamint Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatójának közreműködésével beszámoljon a június 5-6 között szervezendő Táncpanoráma Fesztivál programjairól, a kezdeményezés céljáról. Az idén első ízben rendezik meg városunkban a Táncpanoráma Fesztivált, mely a hazai táncpaletta legjobbjait vonultatja fel több műfajban.

Hajnal-Nagy Gábor a város és a kulturáliskezdeményezés kapcsolatáról beszélt. „Örömteli gondolat, hogy a jelentős néptánc hagyományokkal rendelkező Jászberény kulturális életében megjelenjen egy kortárs irányvonal, lehetőségünk legyen ízelítőt kapni a modern tánc műfajából. Az, hogy a kezdeményezés egy országos akció keretein belül valósul meg, külön örömre ad okot, mert ezzel ismét jó hírét keltjük városunknak” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Mihályi Gábor a Magyar Táncművészek Szövetségének nevében jászberényiként, táncosként és koreográfusként köszöntötte a megjelenteket. Aláhúzta, hogy a táncnak Jászberényben elsősorban a Jászság Népi Együttes révén több évtizedes hagyománya van. Az élő néptánc mellett azonban Várszegi Tibornak köszönhetően már a kortárs tánc jegyeit is felfedezhettük a város táncos életében, ám koncentrált formában most élvezhetjük majd először a műfajt. Mihályi Gábor felhívta a figyelmet a remek érzékkel összeállított színes kínálatra. „Egy ilyen térségben, ahol a kortárs táncnak még nincsenek hagyományai fontos a válogatás minősége, a közönség fokozatos behívása az alternatív táncműfaj ismeretébe. A tánc non verbalitása segíti az embereket, hogy a kultúra irányába elinduljanak. A tánc szívet és lelket, érzékszerveket megszólító művészet. Jöjjenek el az előadásokra és engedjék meg, hogy a tánc beférkőzzön szívükbe” – invitálta a jövőbeni nézőket a táncszövetség elnöke.

A programról és a fesztivált befogadó Malom Film-Színház és Főnix Műhelyház szakmai koncepciójáról dr. Várszegi Tibor közvetített ismertetőt. A fesztivál ötletének megszületése előtt a táncnak már jelentős előzményei voltak a városban. A néptánc, a társastánc és az utóbbi években a befogadó színháznak köszönhetően a kortárs tánc is része a város életének. A koncepció folytatása, hogy a 2014/15 évadban elkezdődött az együttműködés a Nemzeti Táncszínházzal. Lehetőség szerint havonta legalább egy, a hazai kortárs tánc élvonalába tartozó előadást igyekeztünk elérhetővé tenni a jászberényi közönség számára. Ennek egyenes folytatása kíván lenni a fesztivál. A szemle egyik kuriózuma, hogy a tánc segítségével több helyszínen kapcsolja egybe a várost.

A Táncpanoráma programsorozat a Horda2 darab bemutatásával a sajtótájékoztatót megelőző órákban elkezdődött. Júniusban a mozi színpadán a Fitos Dezső Társulat A  Láda titka című előadásával folytatódik a program. Június 5-én Lakatos János Nívó-díjas koreográfus szórakoztató tánctörténeti előadása, a Táncoló filmkockák folytatja a sort a Főnixben. A fesztivál egyik különlegessége a Sivatagi Kalánada Táncszínház táncjátéka Somi Panni főszereplésével, mely a Főnix udvaráról az indiai táncművészet világába kalauzolja a nézőt. A Táncpanoráma záróeseménye a Duna Művészegyüttes Feketetó című előadása, mely a néptánc elemeire épített modern koreográfiájával valódi kuriózumnak ígérkezik.

Erdl Péter az országos szinten már évek óta jelen lévő Táncpanoráma struktúráját ismertette a megjelentekkel. Elmondta, hogy a fesztivál lehetősége egy kipróbált és működőképes programba kapcsolja be Jászberény városát. Alaptörekvés szerint az önkormányzattal, a helyi művészeti intézménnyel és a táncszínházzal együttműködve kívánják felépíteni a koncepciót. A fesztivál ideje alatt az addig pontszerűen, alkalmanként megjelenő kortárs táncművészeten túl most sűrítve tapasztalhatják meg a nézők a műfajt, ezáltal hangulatával fesztiválhelyszínné varázsolva a települést. „Célunk, hogy a néptáncot már jól ismerő, kedvelő közönséget is bevonzzuk a néptánc elemeiből újragondolt, kortárs előadásainkra. Ez az érdekes, sok irányba mutató program rövid idő alatt, ugyanakkor központosítva mutatja meg azt a munkát, melyet a Nemzeti Táncszínház magáénak vall.”

Az előadásokra jegyek a bemutató előtt a helyszíneken, illetve elővételben a Lehel Film-Színház pénztárában kaphatók, valamint lehetőség van online foglalásra is a www.jaszberenyiprogramok.hu oldalon.