A kormány kisegíti a várost

A kormány múlt héten szerdán döntött arról, hogy az állam átvállalja Jászberénynek a Dalkia céggel szembeni 750 millió forintos kötelezettségét, ezt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be csütörtökön. A városunkban, a Kőhídi patika épületében szombaton megnyílt képviselői iroda avatásán Szabó Tamás polgármester és Pócs János országgyűlési képviselő erről az örömhírről számolhatott be.

Mint emlékezetes, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház 2008-ban végrehajtott átalakítását követően, az addig üzemeltetési szolgáltatóként jelen lévő Dalkia pert indított a várossal szemben. A 2010-ben elindult pereskedés az idén azzal zárult, hogy a bíróság – perköltséggel és kamatokkal együtt – 750 millió forint megfizetésére kötelezte a város önkormányzatát.
Szabó Tamás elmondta: a város vezetése jelezte a határozat kihirdetését követően, hogy saját forrásból ezt a kötelezettséget nem tudja teljesíteni, ezért állami segítségnyújtást kért. A városháza előtti sajtótájékoztatón Pócs János hangsúlyozta: ha a város bajban van, az az egész kistérségre negatív hatást gyakorol, ráadásul nem a jelenlegi városvezetés és kormány idézte elő ezt az állapotot. Kérte a miniszterelnököt, ne engedjék el a város kezét. 
Szabó Tamás megköszönte a kormánynak a körültekintően hozott döntését, Pócs Jánosnak az elengedhetetlen lobbi-tevékenységét, és a városlakóknak az eddigi türelmét és együttérzését. Hangsúlyozta, hogy e súlyos teher elhárultával újratárgyalják a város költségvetését, és a jogos kéréseket ismét górcső alá veszik. Az eset tanulságainak levonásában számít a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) és az Állami Számvevők (ÁSZ) feltáró vizsgálatának jövőre vonatkozó konzekvenciáira.