A hősökre emlékeztünk

Április 3-án, pénteken a szeles, barátságtalan időjárás ellenére is méltóképpen emlékezhettünk az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat jászberényi és jászsági eseményeire.
A Város Napja alkalmából ünnepre hívott városlakókat, a 27. Tavaszi Hadjáraton résztvevő hagyományőrző csapatokat, az ünnepi felvonulás minden szereplőjét Szabó Tamás polgármester köszöntötte Jászberény főterén. 
A március 15-ei rendezvényeket követően, a tavasz kezdetén, mikor a természet újjáéled, ismét együtt ünnepelhetett a lakosság egy megújult környezetben a város szívében. A polgármester köszöntőjében az ünnepi alkalom mai értelemben vett jelentőségét emelte ki, mely alkalmat ad az emlékezésre és lehetőséget teremt az elmélyedésre. 
A polgármesteri köszöntőt követően Molnár Levente bandériumkapitány és Borbás Ferenc regnáló jászkapitány díszszemlét tartottak a 27. Tavaszi Hadjáraton résztvevő huszárcsapatok felett, majd Borbás Ferenc jászkapitány a magyar hazáért életüket adó hősökre emlékező hagyományőrzők feladatát hangsúlyozta a jelenlévőknek.
A továbbiakban Ferencz Sándor vezényletével a Déryné Kórus műsora emelte az ünnep fényét Vass Lajos és Bárdos Lajos szerzemények előadásával. Dr. Hermann Róbert hadtörténész felidézte az 1848/49-i szabadságharc kulcsfontosságú momentumait, a 49-es tavaszi hadjárat eseményeit, mikor 166 évvel ezelőtt Jászberény néhány napra fontos helyszíne lett a történelemnek. 
Fülöp Tibor Zoltán, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség alapítója a huszár hagyományőrzők képviseletében elismerő okleveleket és érdemérmeket adott át a tavaszi emlékhadjárat szervezésében évek óta meghatározó szerepet vállaló személyeknek. Érdemérmet és oklevelet kapott Faragó László, Molnár Levente a Jász Lovas Bandérium kapitánya és Hildig Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei huszárbandérium vezetője. A folytatásban Fülöp Tibor Zoltán Jászberény város számára egy üres képkeretet ajándékozott, melybe a város elöljárói és a 27. Tavaszi Hadjáraton közreműködő hagyományőrző csapatok részvételével készült helyszíni közös fénykép kerül majd a későbbiek folyamán.
A műsort követően a hagyományőrző csapatok kíséretében a város elöljárói elhelyezték az emlékezés koszorúit a városháza és a bíróság falán található emlékműveknél, a Wysocki emléktáblánál, valamint a ’48-as szobornál.