Makk Károlyt szeretni kell!

Nem is lehetett volna ideálisabb helyszínt találni Makk Károly pénteki könyvbemutatójához, mint a filmszínház nagyterme, ahol a rendező szemmel láthatóan otthonosan érezte magát.

Filmvetítéssel kezdődött a rendezvény, ahol a rendező Egy erkölcsös éjszaka című alkotását tekintette meg a maroknyi közönség. A film megteremtette az alkotóval való találkozás alaphangulatát, hiszen a műben belesűrítve fellelhető Makk Károly jelleme a maga humorával, megfontoltságával, érzelmességével, pajzánságával, bölcsességével.
Ez az érzelemgazdag egyéniség látogatott el Jászberénybe, hogy tavaly megjelent Szeretni kell című önéletrajzi ihletésű kötetének bemutatása alkalmával meséljen. A mester Kőrösi R. Péter a Kossuth kiadó képviselőjének irányításával mesélt, mi pedig hallgattuk a lebilincselő történeteket, melyek a tanár úr szavainak hatására megelevenedtek a szemünk előtt, akár egy mozifilm képkockái. Az események magukkal ragadták, szinte elvarázsolták a hallgatóságot, mert a magánélet történéseibe csomagolva ott lapult elevenen magának a XX. századnak a történelme. Makk Károly fogta a kezünket és vezetett. Berettyóújfaluról, az édesapa mozgókép színházából indultunk fel a fővárosba, kirándultunk a Balatonnál, hogy aztán Róma, Cannes, Los Angeles után meghódítsuk az egész világot. Ültünk híres filmszínésznők mellett fényes gálákon, tapsoltunk Fellininek és szomorkodtunk, amiért elhappolta a mi rendezőnktől azt a bizonyos kis szobrocskát. Makk Károly engedélyével beleshettünk a kulisszák mögé is. Hallhattunk arról, hogy Darvas Ivánnak sem ment mindig az alakítás úgy, ahogy a rendező igényelte, viszont Görbe János egy zseniális tehetség volt a tanár úr véleménye szerint.

Betűkbe és leírt szavakba fűzve mindezek az emlékek nyomot hagynak a könyvben, azok számára is megélhetővé válnak, akik lemaradtak a bemutatóról. A kötet, melynek piszkozata tizennégy forgatókönyv hátoldalát töltötte be, sűrűn teleírva szerelmekről és a munkáról szóló story-kal novemberben jelent meg.
Egy film, Makk Károly élete filmje pereg a könyv lapjain megküzdve Horty, Szálasi, Rákosi, Aczél, Kádár politikájával. A filmművészet remekeinek születését élhetjük újra olvasás közben, úgy hogy közben képzeletben velünk együtt forog századunk történelmének kereke. A kilencven éves mester szemén keresztül láthatjuk az 56-os budapesti utcákat, a megtorlás börtöneit, átélhetjük a küzdelmeket, míg a megálmodott filmalkotások eljutnak az éppen aktuális kultuszminiszterek küszöbén át a mozivászonig. A politika mellett persze bőven jut hely a szerelmeknek, a csillogásnak, a művészvilág varázslatos világának.

A csődök és a sikerek kötete született meg ebben a formában, vallja a szerző. Teszi mindezt humorral és bölcsességgel. Kilencven év életesszenciáját veheti kézbe az olvasó. A kötetet valószínű „szeretni kell”.