Befejeződik a szennyvízprojekt

A tavaly elkezdődött Jászberény és Jászjákóhalma közös szennyvízépítési projekt újabb állomásához érkezett. A kivitelezés alakulásáról Juhász Dániel a társulás elnöke adott tájékoztatást a városházán (szerda délután).

A Jászberény-Jászjákóhalma Szennyvízközmű Önkormányzati Társulás elnöke új fejleményekről tájékoztatta a jelenlévőket, aminek lényege, hogy közel 100 %-os a szennyvízépítési projekt mind Jászberényben, mind Jászjákóhalmán. A szomszédos településen az elválasztott rendszerű gravitációs csatornázás kiépítése, szinte minden lakót érintett valamilyen szinten, hiszen az utcákon lefektetett gerincvezetékkel együtt, az ingatlanokra is behelyezték az un. tisztító – fordító csonkokat.
Jászberényben viszont a szennyvíztelep korszerűsítés szinte észrevétlen volt a lakosság számára, csupán a Szent István krt. – szennyvíztisztító telep között kiépített Ø 500-as gerincvezeték kivitelezésekor fordult elő olykor útszűkület a közlekedők számára. Az új nyomóvezeték lefektetése a helyreállítási munkákkal együtt befejeződött. Továbbá kiépült a Szennyvíztisztító telep és az élő Zagyva között húzódó Ø 500-es gerincvezeték is. Amennyiben a hatósági engedély birtokában lesz a víziközmű szolgáltató, – a Tiszamenti Regionális ZRT. –, a megtisztított víz a folyó külső ágába folyik majd.

Jászjákóhalmán viszont – mivel szinte minden utcán le kellett fektetni a gerincvezetéket – még elég sok tennivaló van az utak helyrehozatalát illetően, ami a lakossági fórumon is felvetődött. Viszont jó hír, hogy a jászjákóhalmi gerincvezeték készültségi foka 92%-os, míg a nyomóvezetéké 99%. Így lassan megkezdődhet a lakossági rákötés is az ingatlanokon elhelyezett csonkokra. Ezt egyébként majd a szolgáltató, azaz a TRV. Zrt. koordinálja és veszi nyilvántartásba.
Érdemes lesz rákötni lakásokat a kiépített szennyvízhálózatra, mert a magyarországi környezetvédelmi előírások, törvények a talajterhelési díjak évenkénti emelésével erre ösztönzik a lakosságot. Juhász Dániel arról is tájékoztatást adott, hogy a szennyvízberuházás elkezdése óta, újabb pályázatokat nyertek, ami kevesebb önerő hozzátételét eredményezi. Így kezdeményezni fogja a képviselő testületnek, hogy a megmaradt összeget a jászberényi esővíz elvezető rendszer korszerűsítésére fordítsák majd.

A jászberényi szennyvíztisztító telepen már a rendszerre van kötve a Jászjákóhalma felöl érkező nyomóvezeték, így máris tudják fogadni a szomszédos település szennyvizét, így Jászjákóhalmán a lakossági rákötési munkák következnek. Viszont a Jászberényi Szennyvíztisztító telep korszerűsítése – a kémiai fokozat kiépítése – befejeződött és már a próbaüzem zajlik. A mérési eredmények azt mutatják, hogy a tisztítási paraméterek megfelelnek a szigorú előírásoknak, így minden bizonnyal nullára csökken a büntetési tételekre vonatkozó milliós nagyságrendű díjtétel. A Jászberényi Szennyvíztelepen várhatóan, még ebben a félévben befejeződik a próbaüzem.