A hónap műtárgya

Benke László Jászberény szülötte, és itt is halt meg (1903. jún. 6.-1983. szept. 28.). Különleges alakja volt a Jászság képzőművészetének.

Tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán kezdte, majd az Iparművészeti Főiskola díszítőfestő szakán végzett 1934-ben. Mesterei között tartjuk számon a szakma kiválóságait, Szentiványi Gyulát, Haranghy Jenőt, Stein Jánost.

Munkásságát hihetetlen energiával és intenzitással folytatta. Több, mint 60 templom díszítő festését végezte, elsősorban az egri érsekség területén. Jászberényben a Főtemplom, a Szentkúti templom, a Rozália kápolna, a Hajtai kápolna, a Négyszállási Kápolna, a Homoki templom, Pórtelek őrzi keze munkáját, fresko és al secco falfestményeit. Emellett szinte megszámlálhatatlan táblaképet is festett, melyekre a naturalizmus, a realizmus, és az impresszionizmus is hatással voltak. Sok közülük közgyűjteményekben, közintézményekben is megtekinthető.

A hónap műtárgyának választott Zagyva-kanyar árulkodik a mester természet és szülővárosa iránti szeretetéről. Mi magunk is már várjuk a tavaszt, a fák lombkoronájának megjelenését, a vízparti vegetáció zöldellését. E képen a művész már előrevetíti és csodás colorittal ábrázolja a természet erőteljes megújulását. A festményt április 7-én 17 órakor a Szikra Galériában (Jászberény, Rákóczi ú.40.) bemutatja a művész fia, ifj. Benke László művésztanár. Ezt követően kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól a család tagjaival.
Az ünnepélyes festménybemutatón Kiss Henriett zenetörténész előadásában megszólalnak Palotásy János dalai: Rózsa bokor, Viradóra, Ágról, ágra, Csak gyönyörű, Zengjen a dal.