Jászsági polgármesterek fóruma

Pénteken délelőtt Szabó Tamás polgármester és Pócs János országgyűlési képviselő meghívására a jászsági települések vezetőinek fórumán tartott vetített képekkel illusztrált előadást Pogácsás Tibor, a belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára.
Az államtitkári prezentáció alapját az előző ciklusban és azóta is megújuló önkormányzati rendszer, az önkormányzati feladatellátás változásának várható irányai, a 2015. március 1-től átalakult szociális támogatási rendszer, a helyi önkormányzatok finanszírozása és pályázati lehetőségei adták.
Az új szociális támogatási rendszerrel kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy a kormányzat célja a segélyezettek visszavezetése a munka világába, valamint az állam és az önkormányzatok által adható szociális támogatások elhatárolása. A közmunkaprogrammal azt szeretnék elérni, hogy a fizikailag munkaképes korú lakosság 2018 végéig munkához juthasson, és ne jövedelempótló támogatásokat kapjon. Az önkormányzatok szerepe az új szociális segélyezési rendszerben az, hogy helyileg olyan szociális keretrendszert alakítsanak ki, amit településükön a legoptimálisabbnak tartanak és valóban a szociális rászorultak részesüljenek segélyezésben. 
Az önkormányzatok pályázati lehetőségeiről kifejtette, hogy az elkövetkező időszakban olyan gazdaságpolitikát és egy olyan Európai Uniós forrásfelhasználást kell véghezvinni, ami megerősíti a gazdaságot. A források nagy részét közvetlenül a gazdaságba kell beforgatni annak érdekében, hogy 2021-et követően is fejlődő pályán maradjon az ország. Ennek érdekében az Európai Uniós pályázati rendszert úgy alakították ki, hogy önkormányzatok leginkább akkor juthatnak pályázati pénzhez, ha a helyi gazdasági szereplőkkel közösen tudnak fellépni gazdasági fejlesztésekhez, az infrastruktúra bővítéséhez. 
Kiemelt cél a magyar gazdasági élet szereplőinek megerősítése, a helyi vállalkozók segítése, hogy az ország olyan növekedő pályára lépjen, ami nemcsak a külföldi befektetők által kínált munkahelyekkel, hanem saját munkahelyekkel is növeli a foglalkoztatást. Az előadó hozzátette: a klasszikus önkormányzati feladatok fejlesztését, javítását főként állami pályázatok révén lehet majd elérni.
Szó esett arról is, a kormány 2018-ig szeretné elérni, hogy minden háztartásban olyan szintű internetszolgáltatás alakuljon ki le- és feltöltési lehetőséggel, mely mindenki számára lehetővé teszi a teljeskörű elektronikus ügyintézést.
Az előadást követően a jászsági városvezetők változatos témákban érdeklődtek, illetve jeleztek problémát településeiket illetően Pogácsás Tibor államtitkárnak. A teljesség igénye nélkül: a polgármesterek közt volt, aki a belterületi és külterületi utak fejlesztésére kiírt pályázatokra megállapított pénzösszeg bővítését kérte. 
Más felszólalásokban a közfoglalkoztatás kapcsán szóba került a képzések és a bérezés kérdésköre, ami a köztisztviselők munkájáért járó aránytalan díjazások témáját is érintette.