Korhatártalan társasjáték

Ismét valódi közönségsikert tűzött műsorára a Lehel Film-Színház vasárnap este. Ezúttal Éless Béla rendezésében Andrew Bergman Társasjáték New Yorkban című darabja csábította a nézőket a színpad közelébe.

Maga a színmű felhőtlen szórakozást sejtetett, melyhez sokat ígérően hozzáadott a társasjáték szereplői gárdája is; Esztergályos Cecília, Koncz Gábor, Incze József, Éless Béla, Valler Gabriella és Farkasházi Réka személyében.

 A darab helyzetkomikumokra épülő első felvonásában a laza életstílust képviselő házaspár David és Barbara feszül egymásnak heves szócsaták formájában a konvencionális rokonokkal, Mike-kal és Thrudyval. A két nővér a konzervatív háziasszony Thrudy és a modern, nagyvilági életet élő Barbara merő ellentéte egymásnak csakúgy mint a sógorok, a karót nyelt öltönyös könyvelő Mike és a megjelenésében és megnyilvánulásaiban egyaránt nagyon „cool” David.  A szokásaikból, viselkedésükből, megjelenésükből adódó különbségek teremtik meg a mű humorforrását.

BC_image015.jpg

Egy családi társasjátéknak lehetünk tanúi, amikor a szereplők megpróbálják a másik óvatos kijátszásával, a lépések váratlan variációival egymást manipulálni. Mindennek koronája a minden problémát előidéző mama (Esztergályos Cecília) lehengerlő megjelenése a felvonás végén.

A második rész már róla szólt, melyet a színésznő alaposan ki is aknázott, a tőle megszokott vehemenciával csakúgy sziporkázott a színpadon. A mellette szereplő Incze József (David), aki a darab első felének kétségtelen legjobbja volt, és a Barbarát alakító Farkasházi Réka szinte csak díszletként voltak jelen. Esztergályos Cecília lejátszotta őket a színpadról, mellette ezúttal a száz éves művészt alakító Koncz Gábor is csak mellékszereplő lehetett. A darab szerinti két idős ember látványos megifjodása, kivirulása és egymásra találása szülte a második felvonás harsányan humoros epizódjait.

 Kétségkívül mi más is lehetne a legtalálóbb téma így rügyfakadás idején, mint a bimbózó szerelem, még ha az két százéves ember között nyílik is. Mert, mint ahogy a darabban elhangzott: a tűz örök.