A hited meggyógyított téged!

A Városi Könyvtár Spirituális utakon előadás-sorozata ismét tabudöntögető, a hallgatóság elevenébe vágó témát hozott a jászberényi közönség elé. Március 17-én, kedden este a teltházas Déryné Rendezvényházban majd kétórás bevezetést tartott dr. Szabó László közismert természetgyógyász és oktató a Pránanadi módszerbe.

Ez a szanszkrit kifejezés két tagra bontható: a prána az abszolút energia, univerzális életerő, minden energia ősforrása; míg a nadi csatornát, folyamot, ért, csövet jelent. A Pránanadi energetikai irányzatként, a tibeti gyógyászat titkos részeként aposztrofálja magát. Időszámításunk előtt 6700 évvel alakult ki a természetes gyógyítás ősi tradíciója növények, kőzetek, vizek segítségével. Magyarországon 1993 óta él a módszer Petrezselyem József irányítása alatt.

Mindannyian szembesültünk már vele – akár tudatosan, akár tudat alatt –, hogy létezik egy egyetemes, teremtő, kreatív energia, amelyből minden dolgok vétettek, amely a maga eredeti alakjában áthatja és betölti az Univerzum minden hatalmas terét, és amely végtelen lehetőséggel szolgál minden és mindenki számára. A különböző irányzatok és vallások más-más nevet adtak neki: prana, csi, isteni mátrix, energiamező, orgon, ki, mana, pnemua, od, asztrál-fény, aura, kozmikus energia, a világegyetemet betöltő alkotó alapanyag. Ez az energia jelen van és bennünk van, akkor érezzük jól magunkat, ha zavartalanul áramlik. Mindenki számára hozzáférhető, mindenki tudja aktivizálni, „mindenki lehet Buddha” – ahogy Szabó László rámutatott.

Az ősi kínai mondás nagyon régen megfogalmazta: „Aki tudja, hogyan áramoltassa csi-jét, megőrzi egészségét és távol tartja magától a bajt, betegséget.” A mindent átható energia folyamatosan mozog, áramlik, rezgésben van, energiaközpontokat hoz létre. Minden fizikai test sajátja ez. Baj, fennakadás az összhangban akkor keletkezik, ha a felvett energia fel nem használttá válik. Az élet minden megnyilvánulása ennek a fel nem használt energiának a minőségétől függ. Ez sajnos túlburjánozva addig sűrűsödhet, hogy akár daganatos betegség is kialakulhat. A legtöbben ekkor kérik a Pránanadit ismerők segítségét.  Tény, hogy a Pránanadival gyógyulók aránya jóval meggyőzőbb, mint a kemo- és sugárterápiák után, illetve a daganatos műtétekből felépülők száma. Gondoljunk csak Czeizel Endre genetikus professzor megmagyarázhatatlan gyógyulására! Az ő lánya 6-os szinten gyakorolja a Pránanadit. A terápia során energiát adnak, juttatatnak oda, ahol megbomlott az egyensúly. Nagyon sok függ azonban a gyógyítást kérő hozzáállásától is: befogadó közegnek, jó táptalajnak kell lenni, és a legfontosabb a saját magunk gyógyításába vetett erős hit.

A terápia ősi gyógymódokat használ. Külső gyógymódként egyfajta masszázzsal él. Nagyon fontos a megfelelő táplálékbevitel: ez prevenció jellegű! Szabó László hangsúlyozta az ásványi anyagok és a megfelelő tápértékű ételek fogyasztását, kellő mennyiségű víz ivását, főként a sóban elérhető nátrium utánpótlását – fontos a nátriumtöbblet és a kálium csökkentése. A helyes életmód is elengedhetetlen ismérve a gyógyulásnak. Jelenti ez sorsunk teljes mértékű elfogadását, felelősségvállalást a tetteinkért – mindenért mi vagyunk a felelősek, mi választottuk – és a gondolati tisztaságot. Gondolataink alakítják tetteinket és végső soron egész sorsunkat. Elengedhetetlen a paradigmaváltás, a gondolkodásmódbeli váltás. Valaminek lennie kell, változásra van szükség, meggyógyulni nem lehet azon a frekvenciaszinten, ahol a probléma jelentkezett. Gyógyszereket az irányzat nem ismer, egyedül egy táplálék-kiegészítőt javasol a terápia során. 

A vallástól függetlenül működő irányzat szervezeti felépítéséről is szólt az előadó. A buddhizmus tanaiból vett át motívumokat, ám mint olyan vallástól független. De gondoljunk arra is, hogy a kereszténység alapítója, Jézus kézrátétellel gyógyított, vagy akár az orvoshoz is kezelésre megyünk – a Pránanadis gyógyító is kézrátétellel ad energiát. A Pránanadi filozófiája emberközpontú és építőköve a szeretet. 10 fokozatot lehet teljesíteni és ezek szigorú megmérettetésekhez, vizsgákhoz kötöttek. Szabó László végül előadását egy Osho-idézettel összegezte: „Csak egy igazi vallás létezik: és ez a boldogság. Minden más lényegtelen, fölösleges, zagyva és káros. Ha boldog vagy, akkor igazad van. Ha nem vagy boldog, nincs igazad. Nem az a kérdés, hogy mit csinálsz, hanem, hogy milyen minőséget viszel a cselekedetedbe.”