Zajlik a kórház átalakítása

Szerdán délelőtt a Szent Erzsébet Kórház frissen felújított pszichiátriai osztályát, valamint az intézményben március elején elkezdődött diagnosztikai épülettömb építkezési, átalakítási munkálatait mutatta be dr. Csiki Zoltán kórházigazgató és Piroska Miklós gazdasági igazgató a megjelent városi elöljáróknak és a sajtónak.

A tájékoztató előtt a kórház hétfőn elhunyt osztályvezető orvosára, egykori igazgatójára, dr. Bálint Péterre emlékeztek egyperces néma főhajtással a megjelentek. „Bálint Péter mindenkor nagy odaadással és szeretettel végezte munkáját, emberileg és szakemberként nagyon fog hiányozni a kórháznak és a városnak egyaránt” – mondta dr. Csiki Zoltán kórházigazgató, majd a tiszteletadást követően ismertette a projekteket.

A kórház pszichiátriai szakrendelésének helyszíne teljesen leamortizálódott, a feladatok ellátására alkalmatlanná vált. Egy beázás következtében azonnali intézkedés vált szükségessé, ezért a kórház vezetése az önkormányzathoz fordult segítségért. A város támogatásának köszönhetően mintegy másfél hónap alatt sikerült új helyszínen, a gyermekosztály földszinti részlegének rehabilitációjával modern, a kor követelményeinek megfelelő szakorvosi rendelőegységet létrehozni. A 15 millió forintos beruházás során teljes felújításra került sor az épületrészlegben nyílászárócserével, festéssel, burkolással, bútorok beszerzésével. A felújított öt helyiségben hamarosan elkezdődhet a rendelés.

Sebestyén Kláraprojektmenedzser a közel 420 millió forintos épületbővítési beruházásról beszélt a megjelenteknek. Az előadó ábrák segítségével szemléltette az átalakítási munkálatokat. Az új épületszárny bal oldalán nyílik majd az új főbejárat, a jobb oldalán a sürgősségi osztály hat ágyas fektető kórterme kap helyet. A jelenlegi fogadótér lesz az új sürgősségi osztály. Az új épületben CT vizsgálóhelyiséget, röntgenfelvételt, átvilágító és ultrahangos helyiségeket alakítanak ki. Középen találhatóak majd a sebészeti és traumatológiai szakrendelők. Az emeleten úgynevezett kiszolgáló helyiségek létesülnek úgymint nővér és orvosi szoba, öltözők, szerverszoba. A régi szárnyban, a főbejárattal szemben helyezkedik el a központi betegirányítási pult, valamint szintén a régi épületrészbe kerül a tüdőgondozó is.

Dr. Csiki Zoltán hozzátette: jelenleg az épület alapozási munkálatai folynak, egyelőre nem zavarva a szakrendeléseket. Egy-két hónap múlva történnek azok a lépések a beruházásban, melyek aktívan érinthetik a betegforgalmat, amikor a baleseti sebészeti, az általános sebészeti és az ortopédiai szakrendelés új helyszínre kerül. A változásokról, az ellátást érintő kisebb-nagyobb felmerülő problémákról a továbbiakban is a sajtón, illetve a kórház honlapján keresztül tájékozódhat a lakosság. A teljes beruházás eszközbeszerzéseket is tartalmaz, melyek engedélyeztetése a közreműködő szervezeteknél éppen a napokban zajlik.

Piroska Miklósismertette, hogy a projekt megvalósítása 1 milliárd 27 millió forintból történik, ugyanis az egymilliárd forintos uniós támogatás mellett a magyar államtól további 27 millió forintot kapott az intézmény. Az összeg a szolgáltatási költségeken túl körülbelül ötven-ötven százalékban fordítható eszközbeszerzésre illetve magára az építkezés költségeire. A határidők tekintetében szerződésmódosításra még nem került sor, így a projekt befejezésének várható határideje szeptember 20.

A sajtótájékoztató a kor igényeihez méltón kialakított pszichiátriai osztály és az építkezés megtekintésével záródott.