Gyere korizni! – élet a jégen

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség )MOKSZ) utánpótlás programot indított, amelynek koordinátora Engi Klára lett. A háromszoros olimpikon, – EB és VB negyedik helyezett, nyolcszoros Magyar Bajnok, volt jégtáncos – Jászberényben járt még a múlt év decemberében a Központi Óvodában, és ott ismertette a program lényegét.

„Gyere korizni!” Ez a szlogenje az MOKSZ által indított programnak. Mint azt a meghívott vendég, Engi Klára elmondta, számára Jászberény azért került előtérbe, mert a jégpálya befedése előrehaladott állapotban van.  Idejövetelét a Hering Antal vezette Jászberényi Műkorcsolya Szakosztály szervezte meg. Tájékoztatásának színhelyéül azért választották a Központi Óvodát, mert főleg az óvónők közreműködésével tudják jégre csalogatni a mini korcsolyázókat.
Mivel másfél évvel ezelőtt a korcsolyázást is a kiemelt sportágak közé sorolták, a szövetség azért is élt a lehetőséggel, hogy megfelelően előkészített utánpótlásból merítse majd a leendő versenyzőit. Az oktatást az egész országban egy szisztéma alapján végzik.
Az óvodások képzési programja a főváros két helyszínén kívül, Miskolcon és Szegeden már működik. Emellett még Debrecen és Győr mellett Jászberény is terveik között szerepel.   
Az oktatást városunkban is szakképzett korcsolyaedzők végzik majd, akiket a szövetség folyamatosan tovább képez, és Engi Klára fogja őket felügyelni és munkájukat koordinálni. Aki kihangsúlyozta, hogy elsődleges szempontjuk a korcsolyázás alapjainak lerakása, megtanítása lesz, és ezt játékos formában kívánják megszerettetni az ovisakkal.

Rengeteg olyan kiegészítő eszközt fognak használni, ami elősegíti a korcsolyázás könnyűszerrel való megtanulását, elsajátítását.
A programban résztvevő gyerekek az alapok elsajátítása után a MOKSZ szakágaiban – műkorcsolya, gyorskorcsolya – vagy akár a jégkorongsport keretein belül is folytathatják felkészülésüket szervezett, egyesületi műhelymunkában.
Mint azt a szervezők elmondták, a gyerekek számára a programban való részvétel ingyenes, azonban a szükséges felszerelésről az oktatásban résztvevő gyerekek szüleinek kell gondoskodni.
Engi Klára bemutatkozó látogatásán részt vett Szatmári Antalné alpolgármester asszony is, aki arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Jászberényi Önkormányzat továbbra is biztosítani fogja a „jeges időt” az óvodák számára, természetesen a „Gyere korizni!” program keretén belül is.

Jó hír az óvodások számára, hogy a már fedél alatt lévő – de természetesen még nem teljesen kész – műjégpályán megkezdődött az előkészület a „jégcsinálásra”, ami a napokban már testet is ölt. Ha pedig minden a tervek szerint alakul, azaz semmi műszaki hiba nem jön közbe, akkor a jövő hétfőn, azaz január 19-én már az óvodások első csoportja, megteheti első tanuló lépteit a jégpályán.